KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Indie och 80-tal

En riktigt go spelning och en bok om världen under kalla kriget. Kulturredaktionen ger sina bästa rekommendationer inför helgen.

Affischen för morgondagens konsert.
Via: Blekingska nationen

Lågmäld indie på Blekingska

Nu på fredag (6/5) kommer Göteborgsbandet Terra till Lund för att spela på Blekingska. För två år sedan kom albumet ”Underbara saker” som hyllats av såväl kritiker som fans. Jag kan ingenting om musik men Terra ligger någonstans mellan Vit päls och Kent kanske? Poppig depprock. Riktigt bra är det iallafall! Missa inte.

Esther Arndtzén

Framsidan till Det dramatiska
1980-talet: Decenniet som förändrade världen.
Via: Historiska Media

Historieskrivning i takt med tiden

För ett par år sedan var 1968 året på alla historiefantasters läppar, men idag har det skett en förskjutning i vilken vi kan skymta ett större intresse för det sena sjuttiotalet och åttiotalet. Historikern Olle Larssons nyutkomna bok Det dramatiska 1980-talet: Decenniet som förändrade världen är prima exempel på detta. Med stor språkkänsla och kunnighet berättar han om kalla krigets spänningar, östblockets fall och amerikanskt herravälde: om årtiondet som formade vår tid. Mycket läsvärt.

Olof Bärtås