Sista karnevalsdagen lugnare – ”men fortfarande med otroligt många besökare”

- in Karneval, Lundakarnevalen 2022

Lundakarnevalen har nått sin sista dag. Även om det fortfarande råder väldigt stort intresse, så har söndagen varit något lugnare än föregående dagar. Försäljningen – i synnerhet av soptunnor – har gått spikrakt uppåt och flera mål är redan uppnådda. Nu återstår bara natten – och avslutningen.

– Vilken helg vi har haft! Den här dagen har flutit på jättebra, inleder press- och sponschef Linnea Söderström karnevalens femte och avslutande pressträff. 

Försäljningen har gått fortsatt spikrakt uppåt och Linnea Söderström beskrev det som en väldigt glad stämning på området i största allmänhet. 

Det kommenterades att de karaktäristiska blåa karnevalssoptunnorna har varit väldigt populära. Trots att de tog in en extra leverans var de slutsålda redan lördag eftermiddag – och minst en har därför hamnat på andrahandsmarknaden. Den såldes, enligt Lundakarnevalen, för 1500 kr: tiodubbla priset av originalet. 

– På området har det [idag, söndag, reds. anm.] varit lite lugnare än tidigare dagar, men fortfarande med otroligt många besökare, kommenterade Linnea Söderström. 

Ännu finns inga uppskattningar om antalet besökare till karnevalen eller vittnen till tåget – men mycket talar för ett rekord. En sådan beräkning är dock på väg. 

– Med tanke på att vi har haft sex timmar långa köer in till krogarna har det nog varit en hel del [människor, reds. anm.], tillade Linnea Söderström.

Krogen Sista Oasen har bland annat sålt 180 liter vin. Det sammantagna mål som de hade haft att sälja hade fördubblats redan på lördagen. 

Kommunpolis Joakim Nyberg var även han nöjd med söndagen och säkerheten kring tåget. Han kommenterade att det inte har skett några brott kring detta.

– Dagen har varit väldigt bra. Det har flutit på bra med tåget. Vi hade ju en stor repetition igår, och det var fler folk längs vägen igår än idag. 

Säkerhetsjusteringarna vid Stora scenen och karnevalsområdet i stort tyckte de har blivit bättre och bättre för varje dag. Folk känner sig tryggare, menar Emil Fredberg och Linnea Söderström, efter att ha samtalat med sina karnevalister. 

– De fick tillbaka sitt förtroende för sina verksamheter igen, kommenterade Linnea Söderström, och syftar tillbaka på de utmaningar som området hade under fredagen i synnerhet – när området blev överfyllt.

Avslutningsvis kände de sig entusiastiska inför kvällen. Klockan 00.00 har karnevalen sin avslutning som kommer äga rum i samband med bandet Hyksoz uppträdande på stora scenen. 

– Då njuter vi av de sista timmarna, sa Linnea Söderström och avslutade Katastrofalkarnevalens sista presskonferens.