Efter tio års väntan – Blekingskas nya lokaler står klara

- in Bostad, Nationer

I fredags (19/8) invigdes Blekingska nationens nya lokaler med pompa och ståt. "Det som började som en skiss på en servett på ett julbord för många år sedan har nu blivit verklighet", säger Anna Svensson Melin, ordförande för Stiftelsen Herulero.

Regn och åskoväder till trots var det en ansenlig skara uppklädda människor som under fredagen närvarade på invigningen av nya Blekingska nationen. I den nybyggda nationslokalen, bland bubbelglas och grönsvart möblemang, rådde högtidlig stämning med minglande och ett livligt sorl. Här samlades kuratel, medlemmar ur Stiftelsen Herulero, universitetsanställda och gynnare med flera. 

På den nybyggda scenen turades talare, alla på något sätt involverade i nationens verksamhet eller i själva flytten, om med att hålla i sina respektive anföranden.

– Det som började som en skiss på en servett på ett julbord för många år sedan har nu blivit verklighet, säger Anna Svensson Melin, ordförande för Stiftelsen Herulero.

Det känns helt otroligt!

Anna Svensson Melin och Blekingskas kurator
Matilda Erichs Lång. Foto: Johan Larsson

Stiftelsen Herulero ansvarar över boenden vid Blekingska nationen. De, tillsammans med nationens kuratel, har varit ansvariga för att driva flytten – en process som har tagit närmare tio år att slutföra. Bakom beslutet ligger bland annat behovet av en större konsertlokal.

– Det har varit en otrolig upplevelse att få vara med på en liten del av den långa, långa resa som har lett fram till idag, säger Matilda Erichs Lång, kurator vid Blekingska nationen, i sitt anförande.

Nya Blekingska är beläget på Ole Römers väg 14 och 16, nära Ekonomicentrum och LTH:s campus. De nybyggda bostäderna kommer att husera cirka 200 studenter i 165 lägenheter i varierande storlek, från ettor till treor. 

Efter invigningstal och musik får Lundagård chansen att ställa frågor till kuratorn.

– Det känns helt otroligt, konstaterar Matilda Erichs Lång och beskriver lättnaden i att kunna börja bedriva nationsverksamheten i de nya lokalerna. 

Hon berättar vidare om hur planerna har utvecklats från att från början endast involvera ett nytt hus på den gamla adressen, till de helt nya byggnaderna vid Ekonomicentrum. På frågan om huruvida hon tror att nationens nya läge kommer att leda till en förändring i vilka studenter som söker sig till Blekingska nationen svarar Matilda Erichs Lång att så inte är fallet.

– Vi har haft ekonomistudenter och studenter från LTH tidigare. Jag tror att vi kommer att fylla de här byggnaderna med precis lika mycket kul som innan.

I dagsläget står nationslokalen och ett av de två bostadshusen, i vilket inflytt redan har börjat, färdiga. Det andra bostadshuset står klart i slutet av september.