DEBATT: Ett bra studentliv kan bli ännu bättre

- in Debatt

Avskaffa fribeloppet och låt nationerna ha öppet fler dagar och längre, skriver företrädare för Moderaterna i Lund och Moderata studenter. Det är några av förslagen de lägger fram för ett roligare studentliv.

För första gången sedan 2019 kommer Lund förhoppningsvis få en hel termin fri från Covid-19 och restriktioner. Fysiska föreläsningar, proppfulla nationer och storskaliga baler. Studentlivets revansch och ett Lund som visar sig från sin allra bästa sida. Det kommer bli härligt för alla studenter, ny som gammal, och ännu roligare blir det om Moderaterna får bestämma. 

Nationerna är hjärtat i Lunds studentliv, nästan alla dagar och kvällar i veckan kan den som är sugen på en bit mat, kul aktivitet eller dansgolv hitta rätt bland Lunds nationer. Idag har Lunds kommun ett system där nationerna får bedriva klubbverksamhet ett bestämt antal dagar i veckan och får endast ha öppet till klockan 02. Moderaterna i Lund vill att nationerna ska få tillåtelse att ha verksamhet fler dagar i veckan och ha öppet längre på nätterna om de så vill. 

Studentlivet är såklart inte bara fest utan en hel del budgetering också. I den politiska debatten talas det just nu ofta om olika grupper som det blivit dyrare för. Det pratas dock väldigt sällan om hur hårt inflationen och fördyrningar drabbar studenter. När CSN ska räcka till inte bara kurslitteratur och hyra utan dessutom allt dyrare matvaror kan det snabbt bli knapert som student. Den som vill jobba på sidan av studierna för att dryga ut kassan och få arbetserfarenhet riskerar snabbt att förlora möjligheten till att ta studielån om de uppnår gränsen för fribeloppet. Fribeloppet har varit slopat under pandemin men återinfördes av Socialdemokraterna inför höstterminen 2022. Moderaterna i Skåne vill avskaffa fribeloppet så att den student som jobbar extra inte straffas genom indraget CSN. 

För den student som närmar sig slutet av sina studier och som så många andra förälskat sig i Lund är det lätt att falla mellan stolarna på bostadsmarknaden. När examen är tagen och studier byts mot arbete försvinner möjligheten till studentbostad samtidigt som möjligheten till att spara ihop till en kontantinsats ligger långt borta. För den nyexaminerade med flera hundratusen i studielån kan Lunds bostadsmarknad vara oförlåtande. Moderaterna i Lund vill ha en kö för nyexaminerade till en del av det kommunala bostadsbolagets mindre lägenheter, vilket gör att den som efter examen vill stanna i Lund, men varken har föräldrar som kan köpa en bostad eller många års kötid, ska få en rimlig chans att etablera sig på bostadsmarknaden. 

Studentlivet i Lund är fantastiskt och med lite tur kommer höstterminen 2022 vara en av de bästa tiderna för Lunds studenter på väldigt många år. Vi nöjer oss däremot inte bara med att det kommer bli bra utan vill att det ska kunna bli ännu bättre. En röst på Moderaterna i både Lund och i Sverige är en röst för ett studentliv där nationerna får större möjligheter, där plånboken kan drygas ut med jobb utan hinder och där den som efter examen vill stanna i Lund ska få en realistisk chans att göra det. 

Oliver Novak, Ekonomistudent och Ordförande Moderata Studenter Lund
Amanda Thonander, Kriminolog och tvåa på Moderaternas kommunfullmäktigelista i Lund
Samuel Jonsson, Statsvetare och åtta på Moderaternas kommunfullmäktigelista i Lund

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.