Ännu osäkert hur Sverige, Skåne och Lund ska styras

- in Nyheter, Politik, Valet 2022

Efter söndagens val står det ännu oklart vilka som kommer styra Sverige. För tillfället leder högerblocket med ett mandat – men det slutgiltiga resultatet tros kunna ges som tidigast på torsdag.

Valnatten levererade stor dramatik med kapplöpning mellan de båda blocken för riksdagsvalet. I slutändan ser högerblocket ut att gå segrande ur striden – men med en ledning på 175 mandat mot 174 och rösterna från 314 uppsamlingsdistrikt kvar att räkna är det ännu osäkert vilken sida som kommer ta hem vinsten.

Sveriges radios (SR) inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, påpekade under valnatten att det är troligt att de sista rösterna kommer leda till vinst för högersidan, då utlandssvenskar tenderar att rösta blått.

Preliminära resultatet för regionvalet i Skåne.
Grafik: Alexandra Roslund
Data: Valmyndigheten

Men det är inte bara landets styre som ännu är osäkert. Även på regional och kommunal nivå råder det stor spänning.

I det skånska regionvalet har både Socialdemokraterna (S) och Moderaterna (M) utropat sig själva som segrare, rapporterar SVT. I nuläget är 95 % av rösterna räknade och det sittande Alliansstyret ligger under med 57 mandat mot 62 från den rödgröna sidan. I regionen krävs det minst 75 mandat för att styra så nu ligger vågmästarrollen i Sverigedemokraternas (SD) händer.

SD ställer nu krav på Alliansen om att få större makt i regionen.

– Det är klart vi ska vara med i styret, säger Niclas Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i region Skåne, till Dagens Nyheter (DN).

Samtidigt hoppas S att Liberalerna (L) och Centerpartiet (C) ska vara villiga att ingå ett samarbete med S, Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) och att kollisionen på så sätt ska få en majoritet i regionfullmäktige, skriver DN.

Preliminärt resultat för valet till
kommunfullmäktige i Lund.
Grafik: Alexandra Roslund
Data: Valmyndigheten

Precis som i regionvalet verkar SD få en vågmästarroll även i kommunvalet för Lund. Den styrande Lundakvintetten (bestående av L, M, KD, C och det lokala partiet FörNya Lund) leder endast med ett mandat (30 mot 29) över oppositionen (bestående av S, V och MP)  – något som ger båda sidorna lika mycket makt i kommunens nämnder och styrelse.

– Jag tror man måste hitta nya konstellationer. Väljarna signalerar att man vill se en mitten-vänster politik och vi socialdemokrater är beredda att bidra till en sådan tillsammans med liberalerna, säger Anders Almgren (S) till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande Filip Sandberg (L) anser att Kvintetten är mest lämpad att fortsätta styra kommunen men stänger inte dörren helt till samarbete med S.

– Vill Socialdemokraterna ingå i vårt styre och stötta mig som kommunstyrelsens ordförande så är de givetvis välkomna, men i de samtal som nu står för dörren är de övriga fyra partierna i Lundakvintetten först ut, säger Philip Sandberg till SVT Nyheter.