KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Feel-good, konst och kulturnatten

Visste du att du kan gå gratis på Danmarks främsta konstmuseum, eller att det i helgen bjud in till Lunds största kulturfest? Lundagårds kulturredaktion berättar om allt du ska ha koll på i kulturväg just nu.

Bild från utställningen via
Galleri Redan.

Konstnärlig kritik

I Iran finns det mycket som kvinnor är förbjudna att göra. Sjunga, cykla, dansa. Se en fotbollsmatch. I utställningen ”Not A Typical Persian Girl” på Galleri Redan (Södra förstadsgatan 81, Malmö) utforskas kvinnors rättigheter i Iran genom foto och video av konstnärerna Atoosa Farahmand och Oscar Hagberg. I verken finns omväxlande allvar och lättsamhet, och en genomgående finess och finkänslighet. Passa på, utställningen har sin sista dag nu på söndag 18/9!

Esther Arndtzén

Gratis konstupplevelse på andra sidan sundet

Louisiana.
Bild: Vendela Källmark

Om det har undgått någon, så kan man med Öresundståget åka direkt från Lund till litet samhälle i Danmark som heter Humlebaek, belagt precis intill Helsingör. Där finns Louisiana, ett Nordens främsta museerna för modern konst. Denna vecka, från 13–18 september, är det gratis inträde för alla mellan 18–27 år. Det är ett perfekt helgnöje för kulturivriga studenter med en lite tunn plånbok. Just nu visas bland annat en samlingsutställning med Andy Warhol och Cindy Sherman.

Olof Bärtås

Enkel feel-good i Grums

Sommaren i Grums med Hanna Hellquist.
Pressbild: My Matson/SVT

”Sommaren i Grums” är en rolig och väldigt avslappnad serie på SVT om Hanna Hellqvist och hennes projekt att styra upp sin eftersatta trädgård i Grums. Till hjälp har hon ett gäng goda vänner som bland annat består av Oscar Zia, Malin Persson Giolito och Kodjo Akolor.  Jag skulle säga att det är en mer obrydd variant av ”Hjälp vi har köpt en bondgård” i mycket trevliga trettiominutersavsnitt. Rekommenderas för alla som vill ha lite feel-good i vardagen.

Thea Sandin

(Halv)nattliga aktiviteter

Konsert på Vintage Vinyls innergård under
kulturnatten 2021.
Pressbild: Martin Sörbo/Visit Lund

På lördag är det kosläpp för alla Lunds kulturnissar – tiden är inne för kommunens årliga kulturnatt! Från Stångby i norr till Stora Råby i söder äger drygt 200 olika evenemang rum (vissa börjar dock redan på förmiddagen så jag förhåller mig försiktigt skeptisk till det nattliga påståendet). Med allt från konserter till fågelvandringar och keramikverkstäder finns där något att göra för alla!

Victoria Källström