Smålands kritisk mot påstådd högersväng

- in Nationer, Nyheter, Valet 2022

I valtider är det intensivt för en politisk nation. Lundagård har träffat Adam Ståhl, ombud vid Smålands nation, för ett samtal om opinionsundersökningar och moderata grannar.

Det svenska valet har passerat och Moderaternas Ulf Kristersson väntas bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna och eventuellt Liberalerna. Därtill har i synnerhet Sverigedemokraterna mycket att fira, när de nu tar plats som Sveriges näst största parti.

På lokal nivå är dock resultatet inte lika självklart. I Lunds kommun går Socialdemokraterna framåt på riksdags-, region- och kommunnivå. Ändå var det just Moderaterna som var det mest populära partiet på riksdagsnivå i studentdominerade Gylleholms valdistrikt. Distriktet huserar bland annat Parentesen och det öppet socialistiska Smålands nation.

Adam Ståhl är nationsombud vid Smålands nation. Att Gylleholms valdistrikt är övervägande blått är enligt honom inte något som påverkar nationen i någon särskild utsträckning.

– Jag tycker inte att det är så konstigt att det visas tydligt att radikala studenter och folk som äger fina bostadsrätter i södra Lund har olika röstningsmönster, säger han och refererar till det faktum att Gylleholms valdistrikt omfattar mer än bara Smålands nation.

Det blåa grannskapet till trots menar han att nationen inte på något sätt är ensam i sitt politiska mål.

– Vi är en av de centrala aktörerna inom studentvänstern, men vi samarbetar med många andra socialistiska organisationer i Lund. Inte minst bokcaféet India Däck och tillhörande organisationer.

På frågan om huruvida högersidans framgångar i valet kommer att föranleda ett utökat propagerande och organiserande från nationens håll svarar Adam Ståhl kortfattat.

– Vi ser alltid vår roll som viktig, men det är klart att när det blåser högerextrema vindar så är det ännu viktigare att vara en plats för solidaritet, trygghet och organisering.

I Lundagård nummer 5 2022 publicerades en opinionsundersökning om lundastudenters partisympatier. Där noterades att nästan 17 procent av de som uppgav sig bo på Smålands svarade att de skulle rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Smålands nation har därefter själva kommenterat händelsen i ett Facebook-inlägg, där man kraftigt tog avstånd från samt ifrågasatte opinionssiffrorna.

– Som den enda öppet politiska och socialistiska nationen i Lund är vi ett ständigt diskussionsämne bland högertroll på nätet, säger Adam Ståhl.

Han exemplifierar med uppståndelsen kring när en moderat valaffisch placerades i nationens pissoar strax före valet, vilket Lundagård tidigare rapporterat om.

 – Då kom många kommentarer på Twitter om vilket vidrigt ställe Smålands är. Jag tror att vi retar gallan ur ganska många, säger Adam Ståhl.

Slutligen anser han att undersökningen inte påverkar bilden av Smålands nation utåt.

– I och med att vi inte känner igen oss i den bilden av våra medlemmar eller vår organisation tycker jag inte att det påverkar oss jättemycket. 

– När det därtill är en valundersökning där man inte behövde styrka sitt medlemskap på något sätt tycker jag inte att det är så förvånande att folk tog chansen att påverka resultatet.

Resultatet för riksdagsvalet i Gylleholms valdistrikt.
Källa: Valmyndigheten
Grafik: Alexandra Roslund