Annie Ernaux nobelpristagare i litteratur 2022

Idag, den 6 oktober, meddelade Svenska Akademien att Annie Ernaux tilldelas 2022 års Nobelpris i litteratur.

Annie Ernaux står klar som nobelpristagare i litteratur ”för modet och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker minnets rötter, främlingskap och kollektivets ramar.” Det framfördes av Mats Alm, ständig sekreterare i Svenska Akademien på en pressträff klockan 13 idag.

Författaren föddes i Frankrike 1940 och är bland annat berömd för den självbiografiska skildringen “Min far” från 1983 och “Åren” från 2008. Även den senare en självbiografi som spänner från barndom till vuxenliv.

Under pressträffen hade Svenska Akademien ännu inte fått tag på Annie Ernaux för att meddela beslutet. Nyhetbyrån TT blev de som först fick tag på henne. ”Nej! Verkligen? Jag är väldigt förvånad, är du säker på att jag har fått det?” ska författaren ha sagt då.

Igår publicerades en artikel där Lundagårds kulturredaktion berättade vilka de anser att priset borde gå till. I förra årets tippning gissade Lundagårds Esther Arndtzén att just Annie Ernaux skulle erhålla äran.