Hen vinner nobelpriset i litteratur – om Lundagård får bestämma

I morgon meddelar Svenska akademien vem som blir 2022 års nobelpristagare i litteratur. Lundagårds kulturredaktion listar de namn de hoppas ska basuneras ut från Börshusets foajé.

Karl-Ove Knausgård

Foto: Magnus Liam Karlsson

Med Morgonstjärnan (2020) och Vargarna från evighetens skog (2022) visade Knausgård sig förmögen att upprepa succén från Min Kamp-hexalogin. Han har etablerat sig som en av vår tids största författare och inför tillkännagivandet av förra årets pris var han en av de favorittippade kandidaterna. I år ser utsikterna visserligen sämre ut men det behöver inte betyda att Knausgård blir utan pris; dåliga odds har tidigare varit missvisande i sammanhanget.

Lydia Löthman

Foto: Bokförlaget Atlas

Ali Smith

Det finns ingen som kommer nära den kärlek och precision med vilken den skotske författaren Ali Smith skriver berättelser. Att läsa Ali Smith är att läsa text som aldrig ger några raka svar, men som genom det otydliga målar ett smärtsamt sant porträtt av världen. Ali Smiths texter raderar gränserna mellan världen och fantasin och låter oss för en kort sekund leva i hoppet som finns i gränslandet, en oumbärlig röst i samtiden.

Isak Aho Nyman

Dag Solstad

Foto: Baard Henrikssen

Dag Solstad, podcasten Gästabudets egen guldkalv, tippar jag som nobelpristagare i litteratur 2022. Till protokollet ska föras att jag endast läst ett av Solstads verk, Genans och värdighet. Men vilken roman det är – jag blev fullständigt knockad av den. Rösten som framträder är i min mening helt klart av nobelprisvinnarsnitt. Dessutom vore det kul om ett nordiskt författarskap skulle tilldelas priset efter att namn såsom Inger Christensen och Lars Norén gått bet. Solstad är visserligen gammal nu, men vinnare har rullats in på scenen förr. Bättre sent än aldrig.

Jonathan Juhlin

Foto: Sofie Sigrinn

Jamaica Kincaid

För okrystade gestaltningar av ämnen som kolonisering och kvinnliga familjerelationer hoppas jag att årets pris tilldelas amerikanske Jamaica Kincaid. Med ett likväl detaljrikt som lättförståeligt språk guidar hon med skönlitteraturens hjälp läsaren genom hennes egna upplevelser av maktstrukturer. Från 80-talet till idag har hon berikat kulturen med romaner, essäer och inte minst en inspirerande akademisk karriär.

Victoria Källström

Milan Kundera

Foto: Catherine Hélie

Den i dag något bortglömda tjeckiske författaren Milan Kunderas femte roman Varats olidliga lätthet gjorde internationell succé när den kom 1984. Utöver det består hans bibliografi av en skara fantastiska och storslagna romaner. Med en sublim prosa skriver Kundera om sin samtids politiska och ideologiska förhållanden och filosofiskt om exil, identitet, kärlek och historia.

Esther Arndtzén

Péter Nádas

Den ungerska författaren Péter Nádas har skapat fascinerande, gripande och upprörande berättelser om den europeiska historien. I synnerhet romansviten Parallella historier är enligt min mening mästerlig; i romanen tecknas ett flertal spår varigenom läsaren får följa parallella sidor och skrymslen av en välbekant men inte desto mindre undflyende tidsepok. Péter Nádas språkhantering och förmåga att teckna synteser med hjälp av enskilda livsöden är något alldeles särskilt – och därför har han goda chanser att vinna.

Olof Bärtås