VM-brons för Lund Cheer

- in Nyheter, Sport, Studentliv

I år hölls det sjunde världsmästerskapet i World InterUniversity Championship i Barcelona där Lunds Akademiska Cheerleadingförening tog hem bronsmedaljen. Lundagård har mött Ebba Rehfeldt som är medlem i AF-föreningen.

Pressfoto: Arianna Mirandi/WIUC

I mästerskapet som anordnades av InterUniversities Sport Committee (IUSC) tävlar 26 länder, 64 olika universitet med 3 100 deltagare. Utöver cheerleading hålls det tävlingar för en salig blandning sporter som basket, rugby och simning. Mästerskapet har som syfte att förena universitetsstudenter. Efter att Lunds Akademiska Cheerleadingförening (Lund Cheer) tidigare i år tog hem silver på Royals Cup, som är en liknande tävling för europeiska länder blev de inbjudna till att tävla på världsnivå.

Lund Cheer grundades år 2020 och är ett cheer-lag för universitetsstudenter som både tävlar inom sporten och uppträder i olika studentsammanhang. Laget har uttagningar varje år där alla studenter, oavsett erfarenhet, får komma på “try-out”.

– Det är en härlig blandning i laget av olika typer människor som pluggar olika utbildningar och får en gemensam mötesplats genom cheerleadingen, berättar Ebba Rehfeldt, som är medlem i Lund Cheer och före detta styrelseledamot i laget.

Resan till Barcelona blev en succé. Ebba Rehfeldt berättar att laget var nöjda med uppträdandet men att de inte hade några förväntningar på hur de skulle placera sig.

Lund Cheer visar upp sina priser.
Foto: Branden Valente/Lund Cheer

Hur kändes det att ha komma hem med en medalj?

– Det var helt fantastiskt roligt! Vi kan inte fatta att vi sitter med en bronsmedalj i ett världsmästerskap!

Ebba Rehfeldt fortsätter berätta att hon hoppas att cheerleading kommer att få mer av den uppmärksamheten som sporten förtjänar.

– Många avfärdar cheerleading som att det inte är en sport utan bara en hejarklack. Men det är mycket mer än så! Cheerleading är inte så känt i Sverige. Det börjar bubbla upp lite nu och ta mer plats, vilket är väldigt kul.