Stökig åttondeklass orsakade kränkningsanmälan

- in Nyheter

Under ett studiebesök på Vattenhallen den 9 februari betedde sig några elever i årskurs åtta sig så pass illa att visningen som skulle varit efter fick ställas in. – Det var otur att det gick på det viset, säger Monica Almqvist, verksamhetschef på Vattenhallen.

När eleverna från årskurs åtta kommer till Vattenhallen delas de in i mindre grupper. Det är när en av grupperna ska få titta på stjärnorna i planetariet, som deras stökiga beteende går överstyr. En elev rör vid projektorlinsen och när den blir tillsagd reser även tre andra elever på sig för att försöka röra vid linsen. En elev ska även ha kommenterat utseendet på studentguiden på ett objektifierande sätt. Ytterligare en elev ska ha kommenterat att planetariet var ”som en gaskammare”. 

Det hela ledde till att visningen i planetariet fick ställas in för nästkommande grupp. Detta för att markera att beteendet inte var okej. Monica Almqvist berättar att det trots allt är väldigt ovanligt med den här sortens händelser. 

–  Så många skolklasser som vi har så är det verkligen inte ofta det händer. Visst har vi stökiga klasser, men det är de vi vill ska komma, så det var otur att det gick på det viset, säger Monica Almqvist.

Händelsen ledde till att det skickades in en tillbudsanmälan om kränkande särbehandling och stress till Lunds universitet. För att undvika liknande händelser i framtiden planerar Vattenhallen att ha minst två medföljande lärare när eleverna ska få visning i planetariet.