Studentorkestrarna kritiska mot nytt musikförbud

- in Aktuell, Nyheter

Lunds kommun vill begränsa gatumusiken rejält. Nu protesterar Lunds studentorkestrar.

De nya reglerna för gatumusik föreslås i Lunds kommuns nya miljö– och hälsoskyddsföreskrifter. Syftet är att ”minimera uppkomsten av olägenhet för människors hälsa”. Restriktionerna gäller Knut den Stores Torg, Fiskaregatan och Klostergatan och träder i kraft den 1 maj, förutsatt att de röstas igenom i Kommunfullmäktige.

– Det har varit störningar, både boende och näringsidkare har klagat. De har lyft det som väldigt besvärande, både på Knut den Stores torg och på de andra gatorna, säger ordföranden i Lunds miljönämnd, Eleni Renzaii Liakou (S), till Sydsvenskan.

Lunds studentorkestrar, Alte Kamereren och Bleckhornen, är båda kritiska till förslaget. 

Bleckhornens sekreterare, Henrik Ihrfelt, menar att restriktionerna skulle begränsa orkesterns verksamhet. Dels för att det skulle finns färre platser att spela på, men också för att man skulle dra sig från att ”jamma lite spontant” på vägen till och från spelningar. Samtidigt uttrycker han en oro för att reglerna på sikt kommer utökas och gälla på fler platser. 

Emma-Karin Rehnman, ordföranden i Alte Kamereren, menar att förslaget är missriktat och att ett förbud mot gatumusik inte är ett bra sätt att komma till rätta med bullriga stadsmiljöer. Sedan förklarar hon att motståndet till förslaget framförallt är principiellt. Även om det fortfarande kommer finnas platser där det är tillåtet att spela menar hon att man som musiker varken kommer känna sig uppmuntrad eller välkommen till det.

 – Jag vet inte om politikerna förstår att vi är ett gäng unga glada amatörmusiker som bara vill komma ut och liva upp stadsbilden lite, säger hon och påpekar att gatumusik är en av få kulturformer som faktiskt är tillgänglig för alla, säger Emma-Karin Rehnman till Lundagård.

Planerna på att förbjuda gatumusiken har inte passerat obemärkt. En namninsamling har skapats mot förslaget och tre aktioner har hållits av blåskvartetetterna Brass Benders och David Ohlins snapshanar i protest. 

Bleckhornen och Alte Kamereren planerar även de en aktion mot förslaget och kommer därför ha en gemensam spelning den 24 mars. Målet är att visa hur kul det är med gatumusik och få fler personer att skriva under namninsamlingen innan den lämnas över till Kommunfullmäktige som tar det slutgilitga beslutet.

– Får vi över 10 000 underskrifter kan vi ha en folkomröstning, säger Emma-Karin Rehnman och skrattar glatt.