DEBATT: Ilskan mot Smålands avslöjar borgerligt hyckleri

- in Debatt

Efter en artikel i tidningen Fokus har kritiken mot Smålands haglat från högerhåll. Nu svarar nationsombudet Adam Ståhl i en debattartikel.

Ibland blir det lite fel när man tänker.

Ibland blir det mycket fel.

För vissa verkar det som att det aldrig går annat än fullständigt åt helvete.

Som för ”God Emperor” Hanif Bali till exempel. Eller utbildningsminister Mats Persson. Eller varför inte Lunds oppositionsledare Philip Sandberg?

De senaste dagarna har den svenska högern varit så arga att man skulle kunna tro att något allvarligt hade hänt.

Man hade kunnat tro att priserna stigit till den grad att vanligt folk knappt har råd med mat och husrum, eller att den svenska yttrandefriheten håller på att nedmonteras till förmån för islamistiska diktatorer och nykonservativa moralister. Man hade kunnat tro att sittande regering aktivt urholkar rättsstaten, eller att samma regering totalt kontrolleras av fascister. Man hade kunnat tro att våra högst uppsatta folkvalda politiker skamlöst ljugit för hela folket under flera månaders tid, och därefter erkänt detta som om det var den naturligaste saken i världen.

Men icke.

Det handlar i stället om artikeln ”Vita män är inte välkomna vid möten på studentnation i Lund”, skriven av Fria Moderata Studentförbundets tidigare vice-ordförande Marcus Björk för tidningen Fokus.

Det handlar om Smålands Nation.

En socialistisk studentnation i Lund som haft mage att arrangera en stödträff för personer som utsätts för rasism.

Fyfan.

De satt där och diskuterade gemensamma erfarenheter av den ökande rasismen och åt lite mat.

Det är ju nästan så man spyr.

Måhända att samma studentnation har evenemang nästan varje dag, och därmed arrangerar över 120 evenemang under en universitetstermin. Måhända att dessa evenemang inte bara är öppna för allmänheten, inte bara studenter, utan även för alla icke-studerande. Måhända att träffen i fråga hade ca 10 deltagare och därtill var uppskattad av nationens medlemmar.

Det är ju förjävligt ändå.

Det är ju klart mer rasistiskt än att stänga gränserna och kroppsvisitera vanliga boende i fattiga områden. Mycket skadligare än att uppmana polisen att skjuta skarpt mot demonstranter.

Eller?

Ibland går det åt helvete när man tänker.

Separatism är ju faktiskt inte ovanligt och är oftast relativt okontroversiellt.

Organisationen Tamam, som Lundaliberalernas Philip Sandberg själv var med och grundade, driver till exempel ett separatistiskt projekt för rasifierade HBTQ+ personer, Tamam Luna. Vid Lunds Tekniska Högskola finns föreningen D-Chip, som samlar kvinnliga och ickebinära studenter som läser Datateknik och InfoCom, och försöker ”öka trivseln bland tjejerna genom att hitta på roliga saker tillsammans och lära känna varandra”. Vid Thomanders studenthem är bara männen välkomna. Detsamma gäller många av Lunds hemliga ordenssällskap. Därtill har både Moderaterna och Liberalerna särskilda kvinnoförbund.

Var är den borgerliga ilskan?

Kan det vara så att Marcus Björk, Philip Sandberg, Hanif Bali, och Mats Persson egentligen inte bryr sig särskilt mycket om inkludering?

Adam Ståhl
Nationsombud, Smålands Nation

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.