Pa-pa-pampas

- in Brevväxling, Krönikor

I ett brev till Lundagårds Sebastian Kaspár är Studentbladets Sofia Ahläng på väg till Vasa för att uppleva den österbottniska stoltheten Pampas nationaldag, och skriver om förväntningarna inför helgen.

Visst har jag saker jag har velat göra men inte ännu hunnit inom det finländska, framför allt det finlandssvenska, studentlivet. Jag sitter faktiskt i skrivande stund på tåget på väg upp till Vasa för att göra en av dem. Det är nämligen dags för Pampas nationaldag. 

Pampas nationaldag beskrivs av vissa som Svenskfinlands bästa studerandeevenemang. Då fylls Vasa av studeranden som tagit sig dit från alla Svenskfinlands hörn. Alla har halare förstås (overaller). Det ordnas olympiad på torget, fest i ett köpcenter och sillfrukost i en närliggande by nästa dag. Ah, småstad. 

Pampas används som ett annat ord för Österbotten, framför allt av finlandssvenskar som inte själva kommer från Österbotten. I Österbotten betyder ”pampas” framför allt just Pampas nationaldag, så därför kommer jag hädanefter använda ordet i den betydelsen. 

Andra dagar om året är Österbotten inte precis Finlands största turistmagnet. Därför är Pampas en stolthet för nejden. Äntligen är vi relevanta, liksom. För mig som österbottning är det förstås en stor skam att jag aldrig har deltagit i firandet av Pampas nationaldag tidigare. Det är lika pinsamt varje gång jag har konversationer med studeranden från till exempel Helsingfors som har mer erfarenhet av Pampas än jag har. Men jag har mina anledningar. År 2020 hade jag faktiskt biljett, men vi kan ju alla lista ut vad som hände med den. År 2021 behöver jag nog inte heller kommentera. Förra året var jag så ovan vid tanken på att det faktiskt finns evenemang i världen igen, att jag helt glömde bort det. Jag blev påmind om dess existens i samma stund som biljetterna släpptes, och då var det förstås redan alldeles för sent. 

Det där med biljetter till Pampas är ett helt kapitel för sig. Jag vet inte hur länge det här har pågått, men någonstans på vägen sedan Pampas ordnades för första gången år 1992 har det här spårat ur. En stor del av biljetterna säljs fysiskt i Helsingfors, Åbo, Vasa och till och med Umeå. Folk köar i timtal för att säkra en biljett. Framför allt i Vasa har det blivit en grej att folk campar utanför närmare i ett halvt dygn. Alltså på riktigt, folk tältar. Nu för tiden är det väl snarast en del av festen. 

Så med tanke på allt det här har jag stora förhoppningar inför helgen. När folk hypear det så mycket så kan det väl inte vara annat än fantastiskt? Dock har Pampas samtidigt rykte om sig att vara lite så att säga överbefolkat. Jag har hört att den största delen av helgen spenderas i olika köer och jag känner nog inte en enda person som faktiskt har sluppit in på sillfrukosten nästa dag, trots att de betalat för det. Så vi får se hur det blir. 

Har ni något liknande i Sverige? Vad är ert bästa studerandeevenemang?