Valborgsförbuden: varken lustgasförsäljning eller möbler i Stadsparken

- in Nyheter

Har du tänkt ta med soffa till Valborg i Stadsparken? Glöm det. Under en pressträff berättar Lunds kommun vad som gäller den trettionde april.

Det traditionsenliga valborgsfirandet i Stadsparken i Lund nalkas. Den spontanfest som uppstår under dagen brukar dra till sig många deltagare och på måndagen arrangerades en pressträff där samhällsaktörer som polis, kommun och socialtjänst närvarade.

Susanna Söderberg Schaedel, enhetschef på Lunds kommun för park och odling informerade de närvarande om att firandet kommer att gå till som tidigare år. Vissa delar av parken spärras av, för att skydda både parken och besökarna. Parken utryms sedan vid 15 för att städas inför kvällens firande som startar vid 20. När klockan slår 20.45 tänds valborgsbrasan.

Polisen informerade om att de kommer att vara närvarande under hela dagen. De kommer bland annat att övervaka delar av centrala Lund med hjälp av drönare, vilket innebär att det är flygförbud mellan 08–24 under valborg. Flygförbudet gäller privata drönare så väl som flygplan och helikoptrar.

Under dagen kommer Radio AF traditionsenligt att stå för musik och underhållning från Vita scenen i parken. Från kl. 10 kommer de köra i gång med olika lokala DJ:s och spela musik fram tills parkens stängning vid kl. 15.

Katarina Granstedt, kommunikatör
vid Lunds kommun, påminner om
förbuden. Foto: Saber Malmgren

Katarina Granstedt, kommunikatör på Lunds kommun, påminner om sådant man inte får ha med sig till firandet i Stadsparken.

– Det är inte tillåtet att ha med glasflaskor, och inte heller några möbler eller tält.

Hon tillägger dock att det är okej med ”brassestolar” och att det finns en utförlig lista på Lunds kommuns hemsida. Sen lägger Susanna Söderberg Schaedel till att besökarna bör tänka på att dricka tillräckligt med vatten under dagen och att det kommer finnas vatten tillgängligt i parken. Samt att plocka upp efter sig när man lämnar för dagen.

Något som det varit debatt kring är frågan om lustgasförsäljning i parken. I fredags stod det klart att det kommer att vara förbjudet med all form av ambulerande försäljning, alltså försäljning från gående personer. Det efter att Länsstyrelsen svängt i frågan. Området som infattas sträcker sig från tågspåret, till Tetra Pak i syd och upp till Bantorget i norr.

Samordningen kring valborgsfirandet har gjorts i många år och flera av aktörerna verkade säkra i sina roller. Polisen Anna-Karin Boije sade:

– Vårt uppdrag är att se till att det är tryggt och säkert i både parken och i hela Lund.