Studentlivets nya toppnamn: KK:s nya ordförande Sara Forghani Eklund

- in Nyheter, Studentliv

Till hösten byts flera av Studentlivets toppar ut. För Kuratorskollegiet betyder det att Sara Forghani Eklund blir dess nya ordförande. Hon är stockholmaren som om natten drömmer om att träffa vänner på pizzerior.

Det börjar närma sig slutet på terminen när Lundagård träffar Sara Forghani Eklund i ett av mötesrummen på AF-borgen. Till hösten ska hon ta över som ordförande för Kuratorskollegiet (KK). För Lundagård berättar hon om hur hennes studentlivsverksamhet har sett ut sen hon började plugga HT18. 

– Jag blev aktiv på ÖG [Östgöta nation, reds.anm.] 2019. Jag var bland annat klubbförman, och förra året blev jag kurator. Jag tyckte väl bara att det var jättekul, det blev bara roligare och roligare. Det var en ganska naturlig gång.

KK:s nya ordförande

+

Namn: Sara Forghani Eklund.
Ålder: 24.
Nation: Östgöta nation.
Studerat: Politices kandidatprogrammet och ekonomi.
Hemort: Stockholm, men mammas sida av släkten kommer från Norrköping.

Innan det var Sara också aktiv i styrelsen på Lunds Politiska och Ekonomiska Förening (LUPEF) och den här terminen har hon suttit som ordförande i KK:s seniorskollegium. Hon berättar vidare om sina tidigare erfarenheter. 

– Som kurator var en av de roligaste uppgifterna att representera nationen utåt, i KK och Studentlund. Jag satt i beredningsgruppen för Studentlund och tyckte att den delen av jobbet var väldigt kul. Men det finns bara så mycket tid man kan lägga på det arbetet när man i grund och botten fortfarande är representant för ÖG, så prio måste ju alltid gå för det som är internt för nationen. Sen nu när jag har suttit i seniorskollegiet har jag fått chansen att testa hur det är att representera alla nationer. 

– Jag bryr mig jättemycket om att hela studentlivet ska funka. Med erfarenheten av att sitta som “Q” [kurator, reds.anm.] och nu möjligheten att få ta upp alla interna projekt i KK så hade jag velat få ännu mer tid att lägga på det. 

Det hon tycker är viktigast att jobba med på sin nya post är att Kuratorskollegiet ska fungera bra som helhet. Sara vill att allt ska funka på bästa sätt och att se till att alla som är med har kul. Hon menar att man vill ha en bra gemenskap och att alla nationer ska känna sig inkluderade och välkomna. 

Största utmaningen på posten tror Sara kommer bli att man sitter en väldigt kort tid vilket gör det svårt att hinna genomföra alla visioner man har. 

– Jämfört med Lus och AF blir vi valda på väldigt kort tid. Jag och Jennifer [Rydh Johansson, vice ordförande för KK, reds.anm.] har lika mycket som vi vill få gjort och lika mycket visioner som om vi suttit på ett år så det blir svårt att hinna med det man vill hinna med. 

– Vi vill båda lägga mycket fokus på KK:s underkollegier. Efter pandemin har folk äntligen fått upp ögonen för typ idrottskollegiet för det är dem som arrangerar tandem. Det är ett bra exempel på något som nationerna gör gemensamt och är viktigt för Lund som studentliv ska funka så bra som möjligt. 

Sara menar att skillnaderna mellan att vara kurator och ordförande för KK är mindre än vad man tror. Ordförandeskapet är lite som att vara kurator men utan en verksamhet eller förmän att vara ansvarig för. Det hon tar med sig från sin roll som kurator är att ha jobbat med just representation utåt. Som KK-ordförande kommer hon att göra detta fast på större skala och med mer kontakt med externa parter.

– KK blir ju verkligen det nationerna vill att man gör, så det ska bli kul att se vad alla vill hitta på i höst. 

3 snabba med Sara

Drömjobb: Efter Q-jobbet skämtade jag lite om att mitt drömjobb är bara att va Q nu, att ha en motsvarandehet i verkliga livet, men det är ju typ chef vilket känns lite lättare sagt än gjort. Men jag är lite sugen på HRM, sån management konsulting och mänskliga resurser tycker jag är kul. 

Vanligaste återkommande dröm: Jag skiftar verkligen mellan att drömma galna grejer som man inte kommer ihåg och sen de mest ordinära drömmarna som jag tror har hänt på riktigt. Typ som att jag träffar en kompis på Challes pizzeria, och sagt vad kul att se dig igen och sen så har vi inte setts på typ en månad och bara vad pratar du om?

Drömsommar: Min drömsommar är att vara på landet, hänga och bada. Väldigt lugnt, jag tycker att man har så otroligt hektiska terminer, speciellt när man är aktiv i studentlivet så är det mycket kul som händer men det blir också väldigt mycket så då är det skönt att bara få koppla av, få frisk luft och va mitt i skogen. 

Artikeln har uppdaterats.