Studenterna om fördubblingen av CSN-räntan: ”Blir tufft”

- in Aktuell, Ekonomi, Nyheter

Under tisdagen beslutade regeringen att fördubbla den nuvarande räntan för studielån.
– Det känns ganska jobbigt, säger studenten Ellen Bogren.

Regeringen har beslutat att höja räntan på studielån för 2024, meddelar Centrala studiestödsnämnden (CSN) i ett pressmeddelande. Räntan höjs från 0,59 procent till 1,23 procent. Höjningen innebär alltså en fördubbling av den befintliga räntenivån.

I praktiken innebär det att personer med en större studieskuld – över 232 000 kronor – kommer att behöva betala tillbaka ett större årsbelopp. En beräkning gjord av CSN visar att för en person med en studieskuld på 300 000 kronor medför räntehöjningen en kostnadsökning på 76 kronor i månaden, eller 912 kronor om året.

Studenterna Siri Ankarfors och Ellen Bogren ser inte positivt på höjningen.

–  Det blir tufft när man ska betala tillbaka, säger Siri Ankarfors.

– Det känns ganska jobbigt, säger Ellen Bogren.

De kommer inte själva att sluta ta studielån, men Siri Ankarfors tror att det kan påverka de som inte börjat plugga än.

– Vi som pluggar nu är fast i dessa lån, men framåt tänker jag att folk kan dra sig från att testa att börja plugga. Om utbildningen inte klickar direkt kanske man drar sig från att stanna kvar, säger Siri Ankarfors.