Vad angår egentligen en studenttidning?

- in Ledare

Även Lundagård bör skriva om Israel och Hamas, skriver Lundagårds redaktör Elmer Rikner i ledaren för Lundagård nummer 8 2023.

Årets sista nummer. Lund förvandlas snart till en spökstad under en vecka eller två. Studenter åker hem till sina familjer och firar jul eller kanske stannar kvar och stressar ihop någon uppsats som borde ha varit klar för flera veckor sedan.

Och det finns ju massor att skriva om. Domkyrkan fyller 900 år, julkalenderexperten Caroline Cabot berättar om varför vissa kalendrar är mer omtyckta än andra. Partyknarkarma Samuel och Filip pratar om deras ansvar i gängvåldet och Lundapyrot berättar om känslan när himlen lyser upp i regnbågens alla färger.

De två senaste månaderna har dock präglats av något helt annat – kriget mellan Israel och Hamas. Ett krig som rapporterats av de flesta medier runt om i världen, och så även av oss. Men hur kan ett krig som pågår på andra sidan jordklotet faktiskt vara relevant för Lundagård?

Som studenttidning är det inte vår primära uppgift att skriva om raketskjutningar och vapenvilor. Men det är vår uppgift att skriva om demonstrationerna utanför Arkad och om när israeliska och palestinska universitet kräver att Lunds universitet ska ta ställning i konflikten.

Och hur ska man rapportera om en konflikt där en bild, ett ordval, kan vara avgörande för förtroendet hos stora grupper människor?

Med opartiskhet, saklighet och fakta såklart. Hur svårt kan det vara?

Ibland är det inte helt lätt. Får vi till exempel in tio debattartiklar som talar för ena sidan och en som talar för den andra, hur många ska man då publicera? En av varje?

Nej, det blir inte riktigt rättvist. Vi kan inte helt och hållet anpassa oss efter hur många som väljer att skriva in. Då hade artiklar behövt ställas in och viktig information uteblivit. Å andra sidan skulle det inte spegla samhället om bara en tiondel av allt som skickas in talar för ena sidan.

I årets sista nummer av Lundagård kommer inte ett nytt fredsavtal mellan Israel och Hamas att avslöjas. Men skulle en ny demonstration väcka uppmärksamhet eller universitetets rektor uttala sig i konflikten, då kan ni räkna med att vi kommer att vara först på bollen.

Tills dess kommer ni få läsa om journalister som tystas, om en lundaprofessor som hotar sina kollegor, om europeiska studentförbund som markerar mot den svenska regeringen och mycket, mycket mer.

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!