ChatGPT är din störiga kursare i digital kostym

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

ChatGPT är den digitala motsvarigheten till den irriterande klasskamraten som räcker upp handen lite för ofta. Lundagårds studentlivskrönikör Erik Lindberg skriver om AI-hallucinationer och självgoda kursare.

Vad finns det för likhet mellan den killgissande snubben i din klass och ChatGPT?

En hel del, visar det sig.

ChatGPT använder sig av maskininlärning och språkmodellen GPT 3 – ett slags neuronnätverk som tränats med information från omkring 500 miljarder skrivna källor – för att svara på användarnas frågor. Haken är att datan som använts endast sträcker sig fram till 2021 och att maskinens algoritmer färgas av programmerarnas egna tillkortakommanden.

Ett par rader ur Tage Danielssons dikt Om datorns eventuella elakhet dyker upp i minnet: De matas som hundar av hundarnas herrar / med herrarnas fel, som de blixtsnabbt förvärrar.

Björn Svensson, studierektor och universitetsadjunkt inom informatik vid Lunds universitet, kallar fenomenet för AI-konfabulering eller AI-hallucination. En slags digital killgissning, med andra ord. Även om datan är begränsad och bristfällig, är svaren alltid självsäkra och övertygande.

”Killgissa” omnämns, enligt Mediearkivet, för första gången i svensk dagspress den 29 december 2011 när Svenska Dagbladet publicerar en artikel där läsarna själva får ge förslag på nyord. Läsarens definition lyder: ”Komma med ett tvärsäkert påstående som egentligen är en gissning eller antagande.”

Vi har alla någon i klassen som räcker upp handen lite för ofta (newsflash: man är inte smartast i rummet bara för att man har sett en YouTube-essä). För de som läser ekonomi tenderar det att vara en snubbe med stickad half-zip som är orimligt förtjust i statistiska samband mellan risk och avkastning för obskyra finansiella tillgångar. För er som hellre hänger på LUX är det snubben med lite för långt skägg som läser historia och har en fetish för tyska stridsvagnar.

Så vad finns det då för likhet mellan den killgissande snubben i din klass och ChatGPT?

Tage Danielsson har svaret:

De tänker som herrar, kristallklart och kallt.

Sån herre, sån hund. Och det värsta av allt:

Hur storvulna planer de än mäktar välva

ifrågasätter de aldrig sig själva.

Just så. Precis som den där störiga kursaren är ChatGPT plågsamt omedveten om sin egen ignorans.