Det som lyser upp vår vinter

När vintern lägger sig över landet är det lätt att tappa hoppet om en ljusare och varmare tid. Men visst finns det ändå saker som gör kylan och mörkret uthärdligt? Lundagårds kulturredaktion har valt ut sina vinterfavoriter.

Soup Season

Vi har officiellt gått in i soppans tid, och tacka gudarna för det! Det finns inget som inte blir bättre av lite soppa. Trött och frusen? Laga en mustig soppa. Är livet ett svart hål av ångest? Laga en mustig soppa! Mitt bästa tips: Fyll en termos och ge dig ut på skogspromenad, känn kylan mot kinderna och låt soppan göra dig varm och go på insidan.

Spel, spel, spel!

Foto: Petra Ósk Morthens

Mörkt och ruggigt ute? Spelkväll inne! Det kanske känns uttjatat men ibland är en spelkväll precis vad du behöver. Stram budget? Köp en kortlek och spela skitgubbe. Är pengar inga problem? Ta dig till närmaste spelaffär och välj ett spel som verkar kul. Varför inte fejka ett strömavbrott? Släck alla lampor, tänd lite ljus och spela hela natten lång!

Chic vintermössa

Temperaturen sjunker, jeansjackorna plockas bort och vinterkläderna fram. Äntligen är det pälsmössans tur i rampljuset. För att inte tala om farfarsrocken. Eller halsdukarna i grälla färger. En balaklava i tonerna av rött och rosa kanske? Vintermodet presenterar oändliga möjligheter: vem vill du vara i år? 

Alice Nyberg

Chocka kroppen

Köpenhamn lyser på andra sidan sundet. Det ryker om min kropp, jag tar ett djupt andetag och sänker mig ner i Öresunds nästan nollgradiga vatten. Sen får jag springa in i den varma bastun. Med pumpande hjärta känner jag mig mer levande än någonsin. Hett tips (bokstavligen) är att börja kallbada för att chocka kroppen ur vinterdvalan vi så lätt sjunker in i. 

Glittra på förfesten

Foto: Johanna Nilsson

Det är lätt att bara göra enkla saker på föret när det är kallt och grått. Testa i stället att göra tvärt om! Köp bubbel och fixa dig en fredag med din kompis! Sätt på er glittriga kläder, skriksjung i köket, korka upp en flaska till och helt plötsligt måste ni springa för att hinna innan förköp stänger. Ni dansar lyckliga hela natten lång och december blir under en kväll lite mindre mörk. 

Nostalgifilmer

Love, Actually, Harry Potter, Bridget Jones Dagbok, Sagan om Ringen, allt av Disney och Pixar innan 2010. Det osar nostalgi och är exakt lagom mental ansträngning veckorna innan jul. Du vet vad som kommer hända och kan nästan slumra till under filmens gång. Ses med fördel i soffan, invirad i ett täcke och med ett glas julmust på soffbordet. 

Thea Sandin

Drömmen om våren

Flikarna på min dator är ungefär dessa: Hemnet, Airbnb och Flixbus. Inbäddad i försvårande faktorer närs fantasin om det som finns på andra sidan om dem. Hejdlöst drömmer jag om våren: resorna jag ska göra, platserna jag ska bo på. Ska jag starta ett kollektiv? Flytta till Rom? Distansen i tid och rum skonar fantasin från allt ansvar, och jag älskar det.

Nedräkningen

Foto: Johanna Nilsson

Jag hyser kronisk avsky mot att tiden går, men i december blir det lite mer uthärdligt. I stället för att hasta förbi, såsom övriga månader gör, har varje dag i årets sista nämligen en särskild tyngd. En lucka, ett avsnitt, ett ljus. Tiden upphör att vara en ändlös uppräkning, och blir till något betydligt mindre deprimerande: en ändlig, ivrig nedräkning.

Välkommen hetta

Stark mat smakar särskilt bra på vintern, så är det bara. Inte ens en varm dusch slår chili i fråga om uppvärmningsförmåga. Njutningen korrelerar alltså negativt med temperaturen, och en varm ramen smakar därför aldrig så bra som efter en lång dags pulsande på snöbelagda gator. Fengssons och Mui Gong är heta tips i dubbel bemärkelse!

Emmy Odeskog