Skippa kyrkan, smörj in ditt ansikte i stället

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Lundagårds studentlivskrönikör Bianca Raffone utforskar den ökande trenden av ritualer i det moderna samhället. Badrummen blir tempel och nätapotek erbjuder allt för att genomföra dem. Vad betyder denna trend för vår syn på vardagliga handlingar och vår relation till det heliga?

En kompis till mig satt och beklagade sig över den aldrig sinande att göra-listan. Trots flera försök hade hon inte lyckats styrka en särskilt envis punkt: att få tag på Hare Krishna. En ganska ovanligt punkt insprängd bland läsanvisningar och tvättider. Hon hade som uppgift i skolan att bevittna en ritual. Men kanske borde hon överväga att lämna de svårflirtade Hare Krishna-medlemmarna och slidea in i närmsta influencers DM:s?

Bloggaren Elsa Billgren återkommer ofta till sina ritualer. Det kan vara alltifrån att gå upp tidigt på morgonen och skriva ett inlägg medan gröten kokar på spisen, eller att träna ett speciellt pass på gymmet varje lördagsmorgon. Influencern Josefin Dalhbergs morgonritual består av allt från yoga till kristaller och shaking. Hon säljer till och med en kurs som heter ”Morgonritualer för att uppgradera ditt liv”. För 499 kronor kan du skapa din egen livsförbättrande ritual!

Det är dock inte bara influencers som verkar leva ritualfyllda liv. Häromdagen informerade en reklamröst mig om att jag kunde köpa allt till min morgonritual hos Apohem. Hemsidan skvallrar om att vitaminer och proteinbars bör ingå i varje persons dagliga ritualer. Undra om det snart kommer gå att beställa rökelser tillsammans med sitt rakskum och huvudvärkstabletter?

Vad en ritual är för något är svårt att tydligt definiera. Många är ändå överens om att det rör sig om en sekvens handlingar, ord eller rörelser som upprepas på samma sätt vid varje tidpunkt. Ofta sker det kollektivt och har någon form av rötter i tradition. Det kan vara i en religiös kontext, men det behöver det inte alltid vara. Man bryter vardagen och markerar något. Ritualens handlingar ämnar att förändra någonting i världen utanför ritualen. Och allt detta verkar ske i valfri influencers badrum på morgnarna?

Att vi svenskar är ovanligt icke-religiösa upprepas ofta. Det verkar dock inte utesluta en nyfikenhet för nyreligiositet och andlighet. SVT visade i höstas en dokumentärserie om svenskarnas fascination för häxor, kristaller och onaturliga fenomen. Att unga människor i dag köper kristaller är inget ovanligt. Inte heller nyfikenheten på att få vägledning av ett medium eller gå på snippsauna. Är en del i denna trend att alla människor på daglig basis genomför ritualer?

Att människor delar sina morgonrutiner är ungefär lika gammalt som sociala medier. När morgonrutin fick dålig klang började det kallas för self-care. För smärtsam hårborttagning och dyra skönhetsbehandlingar gör man enbart för att ta hand om sig själv, inte för att betraktas som snygg. Nu är detta i stället en ritual. Och nätapotek kan ge mig allt jag behöver för att genomföra den. 

Ritualer sker oftast i grupp. Nu är det en ensam handling. Möjligtvis något man gör tillsammans med sin spegelbild. Med hudkräm och tandborsten som vapen ska denna ritual ta form och skapa förändring i världen utanför. Är badrummen att betrakta som små hemma-tempel? Icke-religiösa, utseendeförbättrande tempel? 

Det är inte längre bara att rulla på deo – du deltar i en kollektivistisk, symbolisk och världsförändrande ritual. Du kliver inte längre in i ett badrum, du kliver in på potentiellt helig mark.