KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Dokumentärfrossa, opera och det övernaturliga

Torsdagen vänder sitt sköna anlete mot oss och i sedvanlig ordning har Lundagårds kulturredaktion samlats för att leverera rykande färska tips på kulturen du inte får missa. Den här veckan tipsas det om något så ovanligt som en thriller i operamiljö, en skräckpodcast i kontorsmiljö och SVT plays minst sagt digra arkiv av starka dokumentärer.

Poster för ”And the king said: ’what a
fantastic machine’. Foto: TriArt.
Poster för ”Breaking Social”. Foto: TriArt.

Dokumentärbonanza på SVT play

SVT är ofta bra på att köpa in filmer av hög kvalitet men nu har de överträffat sig själva på dokumentärsfronten. Kategorin är just nu fullspäckad av bra dokumentärer men tre stycken står ut, And the king said, what a fantastic machine som handlar om människans relation till kameran, och sen två av Fredrik Gerttens senaste dokumentärer Push och Breaking Social som kritiskt granskar bostadsmarknaden och idéen om att arbeta. Ta tillfället i akt att bli upplyst och inspirerad!

Thea Sandin

Poster för ”Death and the Maiden”. Foto: Malmö Opera.

Operathriller i Malmö

Det är sällan man hör om operor skrivna på 2000-talet men Death and the Maiden är skriven så tidigt som 2008 av Jonas Forssell. Handlingen utspelar sig i ett sydamerikanskt land några år efter att militärdiktaturen fallit. Operan behandlar undantryckta minnen, trauman, våld och verkligheten under och efter en militärregim. Denna moderna thriller-opera har premiär den 18 maj på Malmö Opera och är en bra ingång i operavärlden för den som tycker Puccini verkar dammig!

Smilla Sundén Pettersson

Kusligt kontorsarbete

I skräckpodden The Magnus Protocol följer lyssnaren en skara arbetare på ett obskyrt brittiskt statligt verk när de utför sisyfosarbetet att katalogisera rapporter om övernaturliga händelser. I skrivande stund har 11 avsnitt kommit ut, där ett nytt publiceras varje torsdag. The Magnus Protocol är en (mer eller mindre) fristående uppföljare till den kultförklarade podcasten The Magnus Archive och delar både estetiska och tematiska drag med denna. Rekommenderas starkt till dig som gillar märkliga skräckhistorier med en (inte helt liten) kafkamässig touch.

Isak Aho Nyman