På cykel från San Francisco till New York

- in Nyheter

Genom snöstorm i New Mexico och extremhetta i Death Valley försöker den före detta lundastudenten Simon Dekker Linnros cykla kust till kust genom USA. På Instagram har 23-åringen dokumenterat sin resa och blivit viral – i skrivande stund har Simon mer än fem miljoner visningar.

Fram till förra våren studerade Simon politices kandidatprogram i Lund. Efter att ha tillbringat hösten i Lund bestämde han sig för att göra något nytt. Under en kylig novemberkväll på Tomegapsgatan föddes idén om att cykla tvärs över USA. Med en halvt genomtänkt plan
bokade Simon en flygbiljett till San Francisco, tog sin cykel och begav sig mot den amerikanska västkusten.

– Jag tycker charmen i hela upplevelsen är just att inte behöva ha allting planerat i förväg.

– Jag planerar vart jag ska cykla utifrån var jag ska sova samma morgon och det har funkat bra hittills. Däremot hade lite bättre planering inte skadat när jag cyklade genom snö i två dygn, innan jag fortsatte söderut, säger Simon.

Sedan började jag i San Fransisco för att det var det billigaste flyget att boka.

23-åringen från Linköping har tidigare kört långdistansrace, cyklat genom alla Sveriges landskap och från Belgien till Grekland. Men då han tröttnat på Europa började han fundera på andra platser han kunde cykla till och utforska. Han genomför nu sin hittills längsta resa och ångrar inte sitt beslut.

– Kust till kust blev det just för att det låter så bra när man säger det. Sedan började jag i San Fransisco för att det var det billigaste flyget att boka. Och att avsluta i New York känns som en given slutdestination, förklarar Simon.

Simon Dekker Linnros är van cyklist. Nu
genomför han sin längsta resa hittills
Foto: Privat

När Lundagård intervjuar Simon har han kommit halvvägs på sin resa genom USA och sitter med en kopp kaffe på en balkong under den varma solen i San Antonio, Texas. Han ligger före i schemat och kan därför njuta av några dagars ledighet innan han återupptar sin färd. Han passar samtidigt på att njuta av god och näringsrik mat.

– Ibland blir det fabrikat i form av miniäppelpajer, pringles och godis då det är det enda som säljs i Dollarstore-butikerna. Pengarna spenderas i störst utsträckning på mat, det blir cirka 20-30 dollar (210-310 kronor) om dagen. Jag tycker såklart att det är viktigt att få i sig en del när man bränner så mycket kalorier, berättar Simon.

När det kommer till boende använder sig Simon av en app där cyklister hjälper varandra. På så sätt har han kunnat bo gratis och samtidigt träffat många nya människor. När det inte finns någonstans i närheten att sova så har han passat på att tälta. Vid ett tillfälle i Texas väcktes han av en patrull som kom körandes när han låg och sov i sitt tält. Han valde att knacka på deras bilfönster för att kolla läget. Det visade sig vara en gränspatrull som var där för att stoppa illegala immigranter från Mexico, men som inte hade sett Simons tält och därför blivit skrämda.

– Ibland cyklar man sträckor på 10-12 mil där det inte finns någonting i närheten. Då är det ju lite svårare att få tag på mat, vatten och boende. Dessutom är det svårt i just Texas, då många ytor är privat egendom med skyltar där det står: ”If you trespass, you’re my shooting target”.

Simon började med att ladda upp sina videor, filmade och redigerade på sin Iphone 8 till Tiktok, men där blev det inte mer än 2 000 visningar. När han sedan gick över till Instagram reels blev responsen mycket större än förväntat. Simon har över fem miljoner visningar och får dagligen meddelanden och kommentarer på sina inlägg.

– Det började med att många svenskar kommenterade min engelska och min accent. Men de senaste två veckorna är det en del amerikaner som skriver att de blivit inspirerade och andra frågar om råd för hur de själva ska göra för att ge sig ut på en liknande resa.

Vad tänker du på när du cyklar?

– Det blir ju en del tid för sig själv. Så jag försöker ringa kompisar en gång om dagen bara för att prata. Eller hem till mamma så att hon inte oroar sig.

– Jag insåg snabbt att jag borde laddat ner mer musik för det jag lyssnat på hittills är samma ”Roadtrip in the 60s”-spellista. Samtidigt har jag levt lite under en sten nu och har inte så bra koll på omvärlden. Och det blir ju en viss meditation när man bara kan cykla raka sträckor utan att tänka på någonting.

Härnäst väntar en resa genom östra delen av USA. Bland annat ett besök vid bergskedjan Appalacherna och turistande i New York ska hinnas med. Det är något som han ser fram emot. Under sina lediga dagar passar han på att skriva på ansökan till en masterutbildning.