”Ingen skulle komma på tanken att korrigera runstenar”

- in Debatt
@Lundagård

”Det är en skam för Lunds universitet”, ”Det är pinsamt”. Kritiken har haglat mot konstverket utanför SOL- centrum i Lund. Dekanen Lynn Åkesson bemöter här kritiken. 

Lynn Akesson”Som relativt ny dekan för humaniora och teologi svarade jag Jörgen Secher 2009 att stenen utanför SOL är ett konstverk. I egenskap av konstverk kan stenen betraktas, inte bara som en inskription i behov av kriarättning, utan som ett monument över sin tid och över den diskussion som varit om vad som är rätt och fel.

Historiskt sett är det inte ovanligt att inskriptioners språkliga korrekthet har ifrågasatts, det har vi många exempel på både från den antika världen och från våra egna runstenar. Ingen skulle komma på tanken att korrigera runstenar eller antika monument, de är istället intressanta historiska vittnesbörd.

Även om jag alltså inte delar Jörgen Sechers åsikt att inskriptionen vid SOL bör korrigeras – något som dessutom är omöjligt utan konstnärens medgivande, det är ju ett konstverk vi talar om – är hans engagemang i den här frågan intressant. Det visar hur angeläget det är att kunskaper i språk, historia och konst hålls levande, både inom och utanför våra universitet.”

Lynn Åkesson

Dekanus för humaniora och teologi Lunds Universitet