Allt om hösten fester, konserter och klubbar

- in Kultur & Nöje, Nöje
@Lundagård

Den svenska sommaren kanske inte gav allt den lovade, men det finns ingen mening att deppa över hösten i Skåne.

Lundagård ger dig stjärnskotten på höstens klubb- och konserthimmel.

Mejeriet fyller 20

Mejeriet firar 20 år av musik och fest den 22-30 september. Födelsedagsbarnet hyllas med klubbar och konserter hela veckan.

Det var länge sedan det producerades mjölk på det gamla kooperativa mejeriet, som idag är ett kulturhus. Kulturhuset Mejeriet har i 20 år underhållit Lundaborna med konserter, musik, film och teater. Den 22-30 september firar man 20-årsjubileum med en vecka fylld av underhållning.

Alla artister som spelar under veckan kommer att ha någon koppling till Lund eller genom att de tidigare spelat på Mejeriet. Men vilka de är vill man inte avslöja vid denna tidnings pressläggning. Det enda man kan säga är att många nog kommer att bli förvånade om Timbuktu inte dyker upp.

Nationsfestival

Den smått osannolika kombinationen Lunds nation, Sydskånska nationen och Smålands nation ger musikhösten i Lund en ordentlig skjuts med en tredagarsfestival i oktober.

Festivalen EQmeni går av stapeln den 11 till 13 oktober. Det blir en festival utan tält och lera men med electro, rock, pop och hiphop. Några av artisterna som kommer att spela är Seymour Bits, Familjen och Slagsmålsklubben. Premiärkvällen hålls på Sydskånska, fredagskvällen på Lunds och lördagsavslutningen på Smålands. Redan klockan fem på eftermiddagarna slår nationerna upp dörrarna för, som de skriver, ”en riktig festival pågår inte bara på kvällen”.

Jeriko

Klubben Jeriko utgör en viktig del av navet i Malmös klubbliv.

I höst ges ett antal nya klubbkoncept i regi av c/o. Den nya liveklubben Pastell drivs av c/o tillsammans med skivbolagen Adrian, Hybris och Songs I Wish. Mattias Berg på c/o förklarar:

– Klubben är ett helhetskoncept, då varje kväll bjuder på ett förband en huvudakt och en dj som spelar efteråt. Profilen är indiepop och elektroniskt i gränslandet mellan nytt och gammalt.

Tivoli

Sedan mer än 10 år har the Tivoli bjudit upp Helsingborg till fest. The Tivoli i Helsingborg har ett digert artistprogram att presentera till hösten. Med namn som The Tough Alliance, Moneybrother och Tiimo Räisinen finns det mer än en anledning att gå ut i Helsingborg i höst. På fredagar fortsätter man med klubben Kingston med reggae och hiphop profil.

Klubben har premiär den 14:e september och kommer därefter att hållas två gånger i månaden. På premiären spelar Apparat live och Peter Hook från New Order dj:ar.

Sydskånska nationen

Sydskånskas flaggskepp är Svartklubben, ges udda lördagar, som är klubben för den som vill höra hiphop utanför radiokanalernas hitlistor.

De andra två lördagarna hittar man kompetenta rockklubben Dirty Frank, som ofta har spännande livespelningar. På torsdagar ges Pub Piraten.

www.ssk.lu.se

Blekingska nationen

På Blekingska nationens fredagsklubb Indigo hittar du det medvetna popfolket. Här spelas dansant musik som riktar sig till en publik med ett mer nischat musikintresse. Indigo bjuder dessutom ofta på spännande konserter.

Blekingskas bandbokarutskott ger ett axplock ur höstens program:

– Svenska elektrobandet Differnet är klart till den sjunde september. Sedan besöks vi av två brittiska band. Ett av världens bästa twee/pop-band – Language of Flowers (IRL) – spelar hos oss den 21 september. Det klassiska dreampop/shoegazebandet Secret Shine (UK) gör en unik spelning på blekingska den 28 september, säger Mathias Blixt, bandbokare på Blekingska nationen.

www.blekingska.se

Smålands nation

Är du trött på plastförpackad mainstream-musik och amerikansk imperialism? Prova då någon av Smålands nations klubbar. På onsdagarna huserar Rockklubben Dodger, som även bjuder på livemusik. På lördagar roterar man mellan inte mindre än fyra olika klubbar: Full clip, Cheap Saturday, Ãœbergeil och Discobedience. I september kommer det ges konserter med både Quit your dayjob och Miss Lee.

www.smalands.org

Göteborgs nation

Torsdagsklubben Kålleseum, eller bara Kålles, är en av de kändaste nationsklubbarna och drar alltid en stor publik. Att vara på plats i god tid rekommenderas.

Klubben kommer inte att hållas i den gamla lokalen Basilika, men förhandlingar om ny lokal är på gång. På fredagar är det klubben Kajutan som gäller.

www.goteborgsnation.com

Kalmar nation

Pub Piraya på tisdagar bjuder på god mat i avslappnad miljö och inträdet är gratis. Uttrycket ”glad tisdag” myntades på pub Piraya av ett gäng glada Pol mag-studenter och kan ge en fingervisning om stämningen.

På fredagar ges även puben Kaggen.

www.kalmarnation.nu

Krischanstad nation

På klubben Brooklyn spelar man varje fredag svettig reggae, explosiv dancehall och reggaeton.

Visa dina bästa moves på dansgolvet och känn basgången vibrera i kroppen.

www.krischan.se

Malmö nation

Två gånger i månaden slår man upp dörrarna till torsdagsklubben Casanova som leverar klubb- och housemusik. Gillar du backslick, bländvita leenden och bubbel? Känn dig som hemma!

För den som har Stureplans-abstinens kan man boka en soffgrupp på lördagsklubben Lounge och sippa drinkar.

www.malmonation.com

Hallands nation

Hallands konceptklubb som lanserades under våren heter Payday, och hålls den 25:e varje månad. Vill du fira att det är löning oavsett veckodag är detta klubben för dig.

På fredagar är det nattklubben Gränd. Varannan onsdag kan du njuta av livemusik på klubben Plektrum.

www.hallandsnation.se

Östgöta nation

Detta är nationen för dig som är ute efter ett centralt läge och okomplicerat festande till musik du känner igen. På klubbarna Downtown, torsdagar, och Sunset, lördagar, är det alltid högtryck.

www.ostgota.nu

Lunds nation

Är den överlägset största nationen med 5 000 medlemmar. Torsdagsklubben Penthouse är väl värd ett besök på grund av den vackra utsikten från den högt belägna lokalen.

Varje lördag är det dessutom klubb Playground.

www.lundsnation.se

Wermlands nation

Nytt för hösten är att klubben Lipstick som tagit över efter rockklubben Sidburn på onsdagarna. Den första fredagen varje månad intar electroklubben Undercut lokalerna. De tre första lördagarna i månaden hålls klubben Avanti där man kan dansa till pop och rock som riktar sig till en bredare publik. Sista lördagen i månaden kör nya 60-talsklubben Highway 61 igång. Missa inte!

www.wermlandsnation.se

Västgöta nation

Om du är ute efter en mer kontinental atmosfär är onsdagsklubben Metro värd ett besök. Här flockas utbytesstudenter av alla slag. Metro är stället vare sig du är ute efter ett ragg eller bara vill öva franskan.

www.vgnation.se

Helsingkrona nation

För alla schlagerfans är klubben Schlagernatt på udda fredagar det självklara alternativet. Dröm dig bort när du sjunger med till tonerna av Carola och Måns Zelmerlöw.

www.helsingkrona.se