Att äta sig genom Lund

- in Novisch
@Lundagård

När man är ny i Lund kan det vara svårt att hitta någonstans att äta. Dessutom ska maten inte bara vara god utan olika ställen passar vid olika tillfällen. Ibland lunch med kursarna och ibland ensam med näsan i en bok.

Lundagård tipsar om ställen där det passar att äta själv, med en kompis eller om man är flera.

Äta själv

Falafel

Vill du ha riktigt god falafel i Skåne får du nog åka till Malmö. Men det finns helt okej falafel i Lund också. Och det spelar inte så stor roll vart du går, till Botulfsplatsen, Stora Södergatan eller Lunds grill och falafel på Paradisgatan.

Vill du ha billig mat snabbt är falafel ett svårslaget alternativ.

Mer: Hur en falafel i Lund smakar beror inte bara på vilket ställe du väljer. Det varierar minst lika mycket hos varje försäljare.

Widerbergs

Falafel kan kännas lite stabbigt, särskilt om man käkat det några dagar i följd. Charkuteributiken Widerbergs mackor har inte det problemet. Härligt rustika mackor för mellan 20 och 30 kronor.

En lundaklassiker är att köpa med sig en macka och mumsa på någon gräsplätt i krokarna.

Mer: Säljer även allt möjligt kött, och oftast till bättre priser än de vanliga mataffärerna. Prova dessutom deras supergoda kroppkakor.

Mikro

Blev det mat över efter gårdagens middag? Ta med en lunchlåda! På Student och litteraturcentrum, Ekonomicentrum, Psykologiska institutionen och i Socialhögskolans kafeteria finns det mikrovågsugnar att låna. Dessutom är kaféet en välbevarad hemlighet för alla som inte pluggar till sociolog eller psykolog – billigt, bra och trevligt. Du hittar det ”bakom” Eden.

Saluhallen

I Lunds saluhall finns flera alternativ för den hungrige, thaimat, kebab och hamburgare. Men vi satsar nog på Alfredo Pasta fresca. Pasta för 55 kronor och pizzaslice för 35(?). Pastan är helt okej, fast blir lite tråkig av att ligga på värmning. Men pizzan är supergod, särskilt pesto, bacon och svamp. Hos Alfredo sitter man vid en disk så det är ett bra ställe att gå till om man käkar själv och vill äta bra och billigt.

Mer: Alfredo har bra kaffe, italiensk glass och alla möjliga italienska delikatesser.

Äta med en vän

Klostergatans Vin & Delikatess

Med det schackrutiga golvet och små, trångt placerade bord ser Klostergatans Vin & Delikatess ut som en fransk bistro. Lunchen kostar 74 kronor, saftigt för en student, men så är den också ruskigt god. Vi åt Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor och skirat smör. En klassisk rätt som kan bli lite tråkig, men Klostergatans Vin & Delikatess gjorde smaklökarna lyckliga.

Med det öppna golvet och sikt in i köket får man en känsla av öppna kort, att det är maten som står i centrum. Och Klostergatans Vin & Delikatess klarar av det som få andra ställen i Lund. Hit går du om du vill äta gott och för en stund slippa känna dig som en fattig student som lever på nudlar. Eller om mamma och pappa är och hälsar på, så slipper du kanske pröjsa.

Stortorget

Stortorget Bar, Cafe & Restaurang är en klassiker i Lund, med stans bästa spanläge. Du ser ut över torget och det passerar folk från alla möjliga håll som du kan hålla koll på. Personalen är trevlig och stämningen alltid gemytlig. Men Stortorgets styrka är nog ändå mångsidigheten. En långfika, date, vin med väninnorna eller middag. Barhäng eller en snabb espresso. Det är inte svårt att förstå varför Stortorget är hela Lunds kvarterskrog.

Italienskt

Vill du ha italienskt finns det flera liknande ställen. Italia il Ristorante, Vespa och Fellini har alla fördelen att man kan käka en ordentlig middag ganska billigt. Italia har dessutom en mycket trevlig uteplats. Men är man inte lite trött på den där italienska prylen, är inte italienbanan det nya svennebanan?

Mer: Italia har en riktigt prisvärd pasta för 99 kronor, gnocchi med baby-mozarella och körsbärstomater.

Äta med flera

Mondo

I ett gathörn ett stenkast från både Juridicum och Eden ligger populära Mondo. Kring lunch är det fullsmockat och kön blir lång när folk vill ha en macka och kaffe mellan föreläsningarna. Mondos storsäljare är kyckling-bacon, antingen som baguette eller bagel. För 38 kronor får du en macka med kall kyckling, kall bacon, sjok av isbergssallad, mängder av groddar och annat. Kaffe ingår dessutom.

När seminariegruppen inte kan bestämma sig för någon mat funkar alltid Mondo. Och så förstås platsen, nära till Eden och Juridicum och med massa folk som passerar, är det många som slinker in och köper en macka. Men det är kanske inte stället för vare sig matupplevelser eller häng.

Mer: Låter inte det inte lockande med en kyckling-baconbagel finns det massa annat pålägg att välja mellan och dessutom lite pajer, lasagne och soppa.

Nationslunch

Nationerna i Lund serverar lunch klockan tolv men på olika dagar så kolla upp att nationen ni tänkt på gå verkligen har lunch den dagen. Tänk också på att vara där i tid, minst en kvart innan.

Att äta på nation är lite gambling. Ena dagen färglöst och trist, andra riktigt gott. Den största fördelen med nationsluncherna är förstås priset. För runt 30 kronor får du massa mat, ofta ingår sallad, bröd och kaffe och kaka efter maten.

Mer: På en del nationer, till exempel Malmös och Göteborgs slipper man kösystemet. I stället finns det ett antal glas och bestick beräknat efter antal portioner. Stort plus!

text fredrik palmqvist

foto oscar brynolf

Text: Fredrik Palmqvist
Foto: Oscar Brynolf