Mobiljätten erbjöd alternativ karriär

- in Näringsliv
@Lundagård

Har du en examen i informations- och kommunikationsteknik men vill jobba med något annat än programmering? Ett examensarbete på ett stort företag kan vidga dina karriärmöjligheter. Det är förre LTH-studenten Christian Stolpe ett levande bevis på.

Ett anonymt konferensrum med ett avlångt träbord och en fläckfri whiteboard. Mycket mer än så får Lundagårds utsända inte se av Christian Stolpes arbetsplats. Han är teknisk projektledare för en avdelning där morgondagens mobiltelefoner utvecklas i det fördolda, långt bort från konkurrenters och journalisters nyfikna näsor. För närvarande leder Christian Stolpe arbetet med att finna nya lösningar för videosamtal. Han anser att jobbet är överlägset de alternativ som gavs när han skulle ut på arbetsmarknaden som nykläckt ingenjör i informations- och kommunikationsteknik.

– De andra bolagen erbjöd främst tjänster där man fick sitta och programmera. Och det är en ganska vanlig väg att gå. Men här blev jag erbjuden att få göra något annat, säger Christian Stolpe.

Exjobb blev anställning

Allting började med en annons. Mobiltelefonjätten Sony Ericsson sökte studenter som ville göra sitt examensarbete på företaget. Christian Stolpe nappade direkt.

– Det är ett perfekt sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Både arbetsgivaren och studenten får en känsla för hur det fungerar, säger han.

Exjobbet gick visserligen ut på att programmera men ledde så småningom till fast anställning och helt nya arbetsuppgifter. En förvandling som Christian Stolpe framförallt vill tillskriva företagets storlek och resurser.

– Här finns ju bra med karriärmöjligheter om du jämför med ett litet bolag. Vi satsar mycket på vidareutbildning för de anställda vilket mindre företag inte gör i samma utsträckning. Man får också bra stöd av chefen med hur man kan gå vidare. Det känns som om det alltid finns en plan framåt.

_mg_3554.jpg

Ett stort företag erbjuder fler karriärvägar. Det är Christian Stolpe övertygad om.

Problemlösare bra egenskap

Han medger dock att det även finns nackdelar med att vara anställd vid ett stort företag.

– Man kan ju omöjligen känna alla på företaget. Därför känner man sig inte lika delaktig som i ett mindre bolag. Vi har försökt att lösa det där genom att dela upp oss i mindre avdelningar.

Men Christian Stolpe tillhör ändå dem som har ovanligt bra koll på läget. Som teknisk projektledare ansvarar han för att överblicka och samordna arbetet mellan de olika avdelningarna. Och det blir en hel del springande på möten.

– Det kan börja med att vi har ett statusmöte där vi får en samlad bild av hur olika projekt utvecklas. Sen har vi nästa avstämningsmöte där vi planerar vad som måste prioriteras. Och så kan det fortsätta.

På frågan om vilken egenskap som är viktig i jobbet nämner Christian Stolpe förmågan att lösa problem på ett strukturerat sätt. En förmåga som han säger att han tagit med sig från tiden på LTH.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Emil Langvad