Ventilationen räcker inte till

- in Nyheter
@Lundagård

Ventilationen i uppehållsrum och foajé på Eden är inte anpassad efter det stora antal människor som brukar vistas i lokalerna.

De som vistas där riskerar trötthet och huvudvärk.


Det är Klas Nordström på byggnadsenheten som undersökt ventilationen och kommit fram till att det får vara max 14 personer i vart och ett av de två uppehållsrummen som ligger intill ingången.

Ändå finns mer 32 sittplatser i varje rum, lågt räknat.

I foajén får det vara högst 17 personer för att luften ska räcka till. Det räcker såklart inte till när det pågår grupparbeten i soffgrupperna och andra har paus från den stora hörsalen.

Läsesalar har skyltar

– Ventilationen är inte anpassad för så många personer som det brukar vara i lokalerna idag. Vistas man där under en längre tid är risken att man får blir trött eller får huvudvärk, säger Klas Nordström.

I foajén och uppehållsrummen vistas ofta ett stort antal studenter. Förutom att många väljer att plugga där så fylls lokalerna ofta av folk som har paus från föreläsningar i den stora hörsalen och andra salar i byggnaden.

Då hjälper det inte att det i själva läsesalarna finns skyltar som talar om hur många som kan vara i rummet utan att luften blir för dålig.

Åtgärder diskuteras på möte

– Förmodligen måste man bygga om och sätta in ett nytt ventilationsaggregat, säger Klas Nordström.

Paula Uddman, prodekanus vis samhällsvetenskapliga fakulteten, säger att frågan om den dåliga luften kom upp på det senaste husmötet som Edens hyresgäster har tillsammans med Akademiska hus, byggnadsnämnden och servicenämnden. På nästa möte i april ska man diskutera vad som ska göras åt problemet.

– Det kan säkert ta något år innan något görs, tror Klas Nordström på byggnadsenheten.

Lucas Mathisen