…och en flyttar in

- in Novisch
@Lundagård

Hon ser fram emot ett mer självständigt liv. Men flytten från föräldrahemmet till korridorsrummet på Sparta är mer av en nödlösning.

– Jag tror inte att man vill bo på nitton kvadratmeter i fem års tid, säger novischen Maja Bärring som ska ta över Taif Al Mobareks rum i korridoren på Sparta.

Egentligen skulle hon ut och resa i höst. Men när flera av hennes vänner tackade ja till sina studieplatser i Lund gjorde Maja Bärring detsamma. Därför var det mest en slump att det blev just ett korridorsrum på Sparta.

– Jag ställde mig genast i AFB:s bostadskö när jag bestämt mig. Ett korridorsrum kändes som den enklaste och snabbaste lösningen, säger snart 20-åriga Maja Bärring, som ska läsa maskinteknik vid LTH.

Hon är van vid att någon annan handlar och lagar maten i föräldrahemmet i Göteborg, men ser fram emot att få komma till en ny stad och en mer självständig tillvaro. Samtidigt är hon väl medveten om att livet på en korridor innebär en hel del gemensamma åtaganden.

– Jag vet att man delar på köket och att det kanske kan bli påfrestande ibland. Men respekterar man alla så tror jag att det funkar bra.

Helt grön är hon dock inte när det kommer till kollektivt boende. I vintras lämnade Maja föräldrahemmet för en kort period och delade en lägenhet där hon inte ens hade ett eget rum. Hon fick även god inblick i hur det är att dela kök med många andra.

– Jag hade ett par kompisar som bodde i ett rum utan tillgång till kök. De brukade komma förbi och låna vårt kök, och det var ju inte så lätt att säga till dem när det blev stökigt. Nu får jag åtminstone ett eget rum och lite mer privatliv.

Samtidigt ser Maja fram emot att träffa nya människor. Vilda fester har hon ingenting emot.

– Det är väl roligare med en festlig korridor, men egentligen så tror jag att det kvittar eftersom man kommer in i studentlivet i vilket fall som helst.

Risken att hon inte får någon studiero tror hon inte kommer bli något större problem. Maja säger att hon inte är särskilt känslig och att hon har lätt för att anpassa sig.

– Jag har ju grannar som spelar hög musik här hemma också. Då brukar jag sätta på min egen musik. Men det är inget som stör mig så mycket. Folk måste få leva sitt liv och inte behöva anpassa sig efter mig hela tiden.

Släktingar och vänner har berättat många historier om hur det är att bo på en studentkorridor. Bland annat hur ens grannar tar av ens matförråd. Men det är inget som avskräcker Maja.

– Jag får väl börja köpa billigare mat för att väga upp det, säger hon och skrattar.

Rummet hemma hos föräldrarna är fyllt med flyttlådor. Det mesta får följa med till den nya bostaden på Tunavägen i Lund. Frågan är bara om allt får plats.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Martin Trygg