“Roligare än att träna ensam på gym”

- in Novisch
@Lundagård

Det handlar om blod, svett och tårar. Nästan i alla fall. Studentlaget Ata Kaks

spelar fotboll i korpens division sju.

Temperaturen närmar sig trettiostrecket på Klostergårdens idrottsplats. Men det är inget som spelarna i Ata Kaks tänker på. Vrister tejpas och spelformationer diskuteras. Om en halvtimme är det avspark mot serieledarna.

– Jag älskar tävlingsmomentet. Det blir lite mer på allvar när man har en domare och spelet registreras, säger lagkapten Oskar Dagerskog som pluggar naturgeografi.

Tillsammans med några kursare bestämde han sig för att bilda Ata Kaks.

– Oskar frågade mig på en föreläsning om jag ville vara med och spela fotboll. Och det ville jag. Jag behövde röra på mig och tänkte att det kunde vara kul att spela med kursarna, säger lagkamraten Johan Jönsson.

korplag-03-jd.gif

Batikmönstrade t-shirts blir matchtröjor med hjälp av lite eltejp.

Med tiden har nya spelare värvats. Förutom naturgeografi har de sin hemvist i så vitt skilda ämnen som företagsekonomi och journalistik. Men med matchspel och träning en gång i veckan går lagkänslan inte att ta miste på.

– Jag tycker helt klart att fotbollslaget är ett roligare motionsalternativ än att träna ensam på ett gym, säger journaliststudenten Calle Sandstedt.

Plötsligt dyker motståndarlaget upp. Serieledarnas helsvarta märkes­ställ står i bjärt kontrast till Ata Kaks lila tröjor med påtejpade spelarnummer.

– Man kan verkligen snacka om skillnader på den här nivån. Vi möter allt från gymnasieungdomar till femtioåriga gubbar, säger Oskar Dagerskog.

Han avbryter intervjun. Domarens visselpipa ljuder och snart duggar närkamperna tätt. Korpfotboll är intensivt eftersom den spelas på liten plan och med kortare speltid. Men bollkunskapen är inte det viktigaste när man spelar i den lägsta divisionen.

– Kolla bara på mig, säger Calle Sandstedt från avbytarbänken och skrattar. Jag har spelat fotboll men det var ju för över tio år sedan. Det viktigaste är att man har roligt, säger han och blir inbytt på plan.

Men det är aldrig roligt att förlora. Motståndarlaget tar ledningen tidigt i matchen. Ata Kaks lyckas reducera men den svartklädda offensiven blir dem övermäktig till slut.

– Det känns sådär. De är för duktiga helt enkelt. Men jag ångrar aldrig att jag varit med bara för att vi förlorat, säger Calle Sandstedt.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Jonas Damsgård