Per Eriksson ny rektor

- in Nyheter
@Lundagård

Per Eriksson, nu generaldirektör på Vinnova, har utsetts till rektor vid Lunds universitet. Ett beslut som går emot hörandeförsamlingens röstning. Men även kandidaten Pär Omling får ett attraktivt erbjudande.

Vid en presskonferens i Universitetshuset i dag presenterades universitetsstyrelsens förslag till ny rektor.

– Per Eriksson är kvalificerad och har erfarenhet som student, lärare och forskare vid Lunds universitet. Han har dessutom erfarenhet av att vara rektor, säger Allan Larsson, ordförande för Lunds universitetsstyrelse.

Två jämbördiga kandidater

För en vecka sedan röstade hörandeförsamlingen om de fem kandidater som presenterats på sin så kallade “short list”. Pär Omling blev då med knapp marginal församlingens favorit. Ett förslag som universitetsstyrelsen alltså gått emot.

– Vi har sett hörandeförsamlingens beslut som rådgivande och anser att de har tagit fram två jämbördiga kandidater. Vi har valt Per Eriksson bland annat eftersom han har erfarenhet av att ha varit rektor, säger Allan Larsson.

Per Eriksson arbetade som rektor för Blekinge Tekniska Högskola från 1989-2000 och är sedan 2001 generaldirektör för Vinnova, en statlig myndighet som har till uppdrag att höja tillväxten och välståndet i Sverige. Vinnovas särskilda ansvarsområde är innovationer kopplade till forskning och utveckling.

Per Eriksson kommenterar själv universitetsstyrelsens beslut i ett pressmeddelande:

– Lunds universitet är starkt och framgångsrikt. Det är ett stort förtroende att vara rektor. Jag är mycket tacksam och glad och kommer att göra mitt yttersta för att vi ska uppnå visionen ”ett av Europas absolut främsta universitet”.

Två guldmedaljer

Allan Larsson menar att man inte valt bort Pär Omling. Pär Omling erbjuds nämligen tjänsten som chefsförhandlare för att få ESS till Lund, något som både han och regeringen nu har att ta ställning till.

Även nuvarande vicerektor Eva Åkesson kommer sannolikt att få ett annat erbjudande nu när hon inte valts till rektor.

– Jag räknar med att Eva Åkesson kommer att stå överst av kandidaterna till att bli prorektor, säger Allan Larsson.

– Man kan säga att vi har gett två guldmedaljer: varsin till Per och Pär. Och en silvermedalj till Eva Åkesson, säger Allan Larsson.

Universitetsstyrelsens beslut att utse Per Eriksson till ny rektor var, enligt honom, enhälligt.

”Stor utmaning”

Lunds universitets studentkårer, Lus, välkomnar i ett pressmeddelande nomineringen av Per Eriksson. Eva Frisendahl, vice ordförande för Lus hoppas att likabehandling och utbildning, både för studenter och doktorander, kommer att vara högprioriterade frågor under Per Erikssons tid som rektor.

– Lunds universitet står inför en stor utmaning där utbildningen måste präglas av hög kvalitet och alla studenter måste känna sig välkomna, skriver Eva Frisendahl.

Text: Mathias Rosquist och Viktor Ström
Foto: Jonas Jacobson

Facebook Comments

You may also like

Gammelsten och nytermin

Lunds universitet och dess kringverksamheter lever sitt liv