Laserskäraren årets jultrend

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Slussen som örhänge? Knäckebröd runt handleden? Den 30 november går det att hitta en del originella julklappar i AF Borgen. Industridesignstudenternas julmarknad bjuder som vanligt på flera smarta klappar.

En av dem som säljer sina produkter är andraårsstudenten Frida Fuchs. Hon har bland annat gjort en tyghållare för varma glas. Men årets trend tycker hon är något annat.

– Vi fick en laserskärare i år, det syns. Det är många som tyckt att den var kul att använda och har därför gjort saker i laserskuret plexiglas, säger hon.

Trafikkorsningar i öronen

Johanna Bengtsson har gjort armband med typiskt svenska motiv som knäckebröd, Kalles kaviar, Absolut vodka och en midsommarstång. Allt gjort i plexiglas skuret med laser. Några andra som använt sig av den nya maskinen är Fredrik Hyltén Cavallius och Jacob von Matern. De har gjort örhängen med mönster från olika trafikkorsningar i världen.

– Vi ville göra något som folk kunde känna igen. Trafikkorsningar är stora och man själv är så liten i jämförelse att man aldrig ser dem som helhet. När man krymper ner dem och skalar av det blir det väldigt vackra mönster, säger Jacob von Matern.

Abstrakt med verklighetsanknytning

Örhängena som har samlingsnamnet ”Intersections of the World” avbildar bland annat Slussen i Stockholm och Mobiliarondellen i Malmö ur ett avskalat fågelperspektiv.

– Om man bara ser örhängena ser man inte vad det är, bara en vacker form. De är abstrakta men samtidigt tagna ur verkligheten, säger Jacob von Matern.

Hur många örhängen de kommer att göra till julmarknaden vet de inte ännu men priset sätter de direkt under intervjun.

– Det får bli 80 kronor för ett par och 150 för två.

designjulmarknad-intersectionses.jpg

Två av örhängena som Jacob von Matern och Fredrik Hyltén Cavallius designat.

Text: Viktor Ström
Foto: Emma Svensson