Präst och psykolog är framtidens yrken

- in Näringsliv, Nyheter
@Lundagård

Studerar du till läkare, präst eller brandingenjör? Då ser framtidens arbetsmarknad ljus ut, åtminstone enligt SACO:s årliga genomgång av framtidsutsikterna för olika akademikeryrken.

Yrken där det spås råda ett överskott på utbildade år 2013 är till exempel Arkeolog, Samhällsvetare och Bibliotekarie. Men SACO påpekar i rapporten att läget kan ändras snabbt vid en konjunktursvängning.

– Prognosen har inte med konjunkturförändringar som faktor. Fem år är väldigt lång tid och konjunkturen kan hinna både gå ner och upp och ner igen, säger Ossian Wennström, ansvarig för arbetsmarknadspolitiska frågor på SACO.

10% arbetslöshet nästa år

Med dagens ekonomiska osäkerhet är det därför inte alls otroligt att det inom konjunkturkänsliga yrken där det spås råda brist på utbildad arbetskraft tvärtom kommer att råda överskott. Två yrken där SACO flaggar för just denna risk är arkitekt och systemvetare.

– Vi har kunskap om vissa faktorer som antalet som utbildar sig och antalet som ska pensioneras. Men även om en sån här prognos inte säger så mycket så är även lite information av stor vikt för dem som väljer utbildning, säger Ossian Wennström.

För de som examineras till våren ser läget dystert ut på de flesta fronter. SEB spådde i slutet av november att arbetslösheten kan komma att öka till 10 procent under nästa år.

– Har man otur och tar examen i vår ser det inte så bra ut. Men om den långsiktiga trenden för yrket är positiv kan det vara en tröst, om än en klen tröst, säger Ossian Wennström som också efterlyser mer proaktivt arbete från arbetsförmedling och lärosäten för att göra det lättare nyutexaminerade att få jobb.