Kårernas ekonomi klarar krisen

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

I kölvattnet av börskraschen har Samhällsvetarkåren förlorat 50 000 kronor och Juridiska föreningen 30 000 kronor. Teknologkåren vill inte redovisa sitt sparande men har troligtvis förlorat mest av alla studentkårer i Lund. Trots det ser ekonomin stabil ut för studentkårerna.


Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet valde 2007 att placera 500 000 kronor i en aktieindexobligation. Men den senaste tidens börsras har gjort att värdet på obligationen nu rasat till 450 000 kronor. Obligationen är knuten till börsens utveckling under en viss tid men insättaren är alltid garanterad att minst få tillbaka det satsade beloppet. I praktiken berörs alltså knappt Samhällsvetarkårens placering av den senaste tidens börsras.

– I teorin ligger värdet på fonden strax under 450 000 som läget är just nu men vi får ju tillbaka de pengar som vi satsat. Vi ärvde obligationen från våra företrädare och den löper ut om två år. Då får vi ta ställning till hur de pengarna ska placeras, säger Samhällsvetarkårens vice ordförande Per Samuelson.

Inga onödiga risker

Juridiska föreningens företrädare har valt att satsa sammanlagt 140 000 kronor i aktieindexobligationer. Obligationerna har sen i mars tappat nästan 30 000 kronor i värde.

– Sparandet i aktieindexobligationer är bundet fram till 2013 så självklart går det upp och ned under den tiden. Vi har valt en sparform som ska vara ett komplement till det vi har på vanliga bankkonton. Det ska finnas möjlighet för medlemmarnas pengar att växa utan att vi tar några onödiga risker, säger Juridiska föreningens ordförande Alexandra Brundin Urisman.

Inga planer att sälja

Teknologkåren har sen i juni i år placerat ungefär 3,5 procent av sitt sparkapital i en hedgefond. En fond som sedan dess gått back med cirka 15 procent.

– Det var i samband med att vi bytte bank från Nordea till Swedbank som vi fick erbjudande om att placera pengar i en hedgefond som förvaltas av företaget Acta. Den gick bra fram till slutet av sommaren men sen dess har den backat precis som alla övriga börsplaceringar har gjort, säger Teknologkårens ordförande Olov Petrén.

Finns det några planer på att sälja hedgefonden?

– Nej, vi kommer att behålla den. Vi gör långsiktiga placeringar som ska ge god avkastning och då är det ingen mening med att sälja om det inte är nödvändigt, säger Olov Petrén.

Text: Martin Strandberg