Teknologkåren kan vara på väg in i Lus för gott

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Teknologkåren utreder ett inträde i Lunds universitets studentkårer, Lus. Ett inträde som man i så fall vill ska vara ”för gott”. Man ser det dock som nödvändigt att även Juridiska föreningen och Lundaekonomerna går med.

En av anledningarna till att Teknologkåren vill gå med i Lus är möjligheten att påverka universitetet centralt, något som man i dag upplever som svårt eftersom man inte får vara med och utse representanter till externa poster på universitetet. Man skriver också i ett internt mejl att ett inträde i Lus bör vara för gott.

– Vi har tagit fram ett underlag för diskussion med Lus och bokat möten. Vi ska gå igenom vår syn på Lus och höra deras syn. Efter det ska vi förankra det med våra organisationer, säger Olov Petrén, ordförande för Teknologkåren.

”Måste innehålla alla”

Han tror att det kommer att bli en lång process eftersom förändringar av den här storleken knappast ”går över en natt”.

– Vi låter det ta den tid det tar. Det behövs stabilitet i organisationen och inte som tidigare ett förhållande på årsbasis med många konflikter, både personliga och mellan kårer. Det är tråkigt att det har påverkat så mycket, säger Olov Petrén.

Sedan grundandet 1995 har Lus historia varit fylld av konflikter. Teknologkåren har gått ur Lus två gånger: 2000 och 2003. I dag står Teknologkåren, Lundaekonomerna och Juridiska föreningen utanför Lus. Teknologkåren ser det som nödvändigt att även de två andra kårerna som står utanför går med i Lus.

– Ett samlingsorgan måste innehålla alla kårer. Det krävs för att man ska kunna tala för alla studenter och vara en enad röst mot universitetet, säger Olov Petrén.

”Inga planer på att gå med”

Marisol Was, ordförande för Lundaekonomerna, tycker att det ska bli spännande att se vad som händer men är tydlig med att det i dagsläget inte är aktuellt att gå med i Lus.

– Vi är öppna för en dialog och naturligtvis kommer vi att diskutera med Teknologkåren om vad som händer. Men vi har inga planer på att gå med, säger hon.

Text: Viktor Ström