Så får du världens bästa föreläsare

- in Nyheter
@Lundagård

Lunds universitet i all ära men att läsa vid Yale, MIT eller Stanford smäller högre. Möjligheten att läsa kurser på toppuniversitet har exploderat de senaste åren. Åtminstone om man inte är så noga med att få poäng.

Filosofiprofessorn Shelly Kagan hoppar upp på katedern och sätter sig i skräddarställning. Vi befinner oss på en filosofiföreläsning på Yale. Det är visserligen bara en inspelning, men bild- och ljudkvaliteten är så pass bra att skillnaden mot tv är försumbar.

För ett par år sedan började amerikanska toppuniversitet att lägga ut föreläsningar och kurser på nätet. Trenden har spridit sig och det går i dag att i stort sett välja och vraka mellan kurser från Ivy League-universitet.

– Det är en del i universitetens förändring mot att bli mer öppna. Att få ut resultaten av vår forskning och att finnas till för allmänhetens bästa, säger Dan Cohen, professor vid George Mason-universitetet, till Washington Post.

Vill locka och imponera

Visserligen får du ingen examen av att plugga via Youtube men som komplement till kurser med få föreläsningstimmar kan toppföreläsarna på nätet vara räddningen. Ledande i satsningarna på att öppna upp universitetet för allmänheten är Stanford, UC Berkeley, Yale och MIT.

MIT har i dag runt 1 800 kurser som går att läsa gratis via deras ”Open Courseware”, något som tiotals miljoner människor hittills dragit nytta av. Anledningarna till att universiteten öppnar upp sig är flera: Locka fler sökande, stärka universitetets varumärke, imponera på donatorer och hålla alumner engagerade.

– Tanken var att få ett stort genomslag för gratis utbildning över hela världen i en tid när många universitet satsade på vinstdrivande distansutbildningar. Vi försöker hitta MIT:s roll i den digitala världen, säger Steve Carson, presstalesman för MIT Open Course Ware, till Washington Post.

Blev Hitler på Youtube

I Europa och Sverige går utvecklingen långsammare. Men det har börjat hända saker.

– Man har diskuterat podcasting vid Lunds universitet. Vissa lärare gör det redan i dag men det finns inget gemensamt system för det. I Sverige har nog Umeå universitet kommit längst hittills, säger Birgitta Lastow, IT-chef på språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet.

Förra året väcktes frågan om inspelade föreläsningar vid Lunds universitet ur en helt annan aspekt. En föreläsare filmades mot sin vilja och det blev en facklig fråga om det ska vara tillåtet för studenter att spela in föreläsningar. Lärarfacket oroade sig bland annat för att föreläsare kunde hamna på Youtube i förlöjligande filmer.

– Problemet är att det lätt kan missbrukas, förra hösten var det en lärare på gymnasieskolan i Lund som framställdes som Hitler på Youtube, säger Anneli Calsson, ordförande i SACO-rådet vid Lunds universitet.

Hon menar att samma problem inte uppstår om läraren själv har kontroll över materialet och tror att vi även här snart kommer att ha fler filmade föreläsningar.

– Jag tror att vi kommer att gå i den riktningen också. Men en viktig aspekt är upphovsrätten. I dag har den enskilda läraren upphovsrätt till sina föreläsningar. Om föreläsningarna skulle sändas i flera kanaler skulle det behövas en diskussion om ersättningen ska vara densamma, säger hon.

Fram till dess att frågetecknet rätats ut i Lund får vi hålla till godo med några av världens bästa föreläsare från amerikanska toppuniversitet.

Open Yale

Yale erbjuder ett tjugotal kurser genom sin satsning Open Yale. Föreläsningsanteckningar, hemuppgifter och filmade föreläsningar finns att hämta på sajten. Bild och ljud håller mycket hög kvalitet för att inte tala om föreläsarna som i många fall är helt fantastiska.

+ Mycket bra bild och ljudkvalitet.

Begränsat antal kurser.

oyc.yale.edu

guiden-yale.jpg

Youtube

YC Berkeley använde länge Youtube som publiceringskanal för sina föreläsningar. Youtube samlar självklart ett stort antal föreläsningar men det är ganska svårt att hitta rätt bland alla andra filmklipp. Berkeley har en egen sida där endast deras filmklipp på Youtube samlas. Berkley använder nu även I-Tunes U och Youtube blir i stort sett överflödigt för dem som har I-Tunes.

+ Inga krångliga filformat eller program.

Ofta dålig kvalitet på ljud och bild.

youtube.com/ucberkeley

youtube.com

guiden-youtube.jpg

MIT

Massachusetts Institute of Technology har varit ledande i öppenhets-trenden. Runt 1 800 kurser finns tillgängliga på universitets sida. Det går att få ned läsanvisningar, övningsuppgifter och föreläsningsanteckningar. Tyvärr finns bara vissa föreläsningar som film- eller ljudfiler.

+ Stort urval.

Många kurser saknar föreläsningar.

ocw.mit.edu

guidenmit.jpg

I-Tunes U

I-Tunes föreläsningssamling slår allt annat just nu. Via I-Tunes Store kommer man in på I-Tunes U där föreläsningar går att ladda ned snabbt och gratis. Det finns tusentals föreläsningar, dels enstaka föreläsningar av kända forskare men också hela kurser. Många universitet har egna sidor på I-Tunes U där det går att se allt som till exempel Harvard har tillgängligt. Just nu har föreläsningar från Stanford gått upp i topp som mest nedladdade. Tyvärr är det oftast endast ljudfiler som finns tillgängliga men en hel del filmade föreläsningar finns också.

+ Det mesta går att hitta.

I-Tunes krävs.

apple.com/itunesu

guiden-itunes.jpg

Nobelpristagare

Sedan 2001 har man på nobelprize.org samlat alla nobelföreläsningar. Nobelpristagarna förklarar då varför de har fått priset. I vissa fall är det ganska tekniska beskrivningar medan andra, som litteraturpristagarna, ofta väljer att prata om större frågor.

+ Garanterat intelligenta föreläsare.

Svårsökt sajt.

nobelprize.org

guiden-nobel2.jpg

text: Viktor Ström
illustration: Alfred Gunnarsson