Ingen examen trots färdiga studier

- in Nyheter
@Lundagård

I höstas avslutade Torben Schuster ett magisterprogram. Men när han ansökte om ett examensbevis sa examensavdelningen nej. Detta trots att han hade klarat alla programmets kurser.

Examensavdelningen nekar Torben Schusters ansökan eftersom han inte har en kandidatexamen om 180 högskolepoäng som formellt krävs för att utbildningen ska kunna resultera i en magister. Det kravet informerades han inte om när han påbörjade det ettåriga programmet Transregional Management, en uppdragsutbildning som Lunds universitet ger via Baltic Sea Virtual Campus. Hans examen från Syddansk universitet om 120 högskolepoäng räckte för att bli antagen, men tydligen inte för att få ut en magisterexamen.

– När jag skickade in min tidigare examen till antagningen hade de inga anmärkningar. Man gav mig ingen anledning att tro att jag inte skulle få min magister, säger Torben Schuster som precis har fått sin överklagan avstyrkt av universitetets examensnämnd.

Paula Uddman, som sitter i Lunds universitets examensnämnd, tycker att det som inträffat är olyckligt.

– Vi kunde inte annat göra än att ge honom avslag eftersom han inte hade de poäng som krävdes, säger hon.

Det som har komplicerat ärendet är just det att programmet var en uppdragsutbildning. För dessa gäller andra regler kring behörighetskrav. De är ofta vidareutbildningar. I princip förhåller det sig så att om arbetsgivaren betalar avgiften blir deras anställda per automatik antagna.

Gick ut med information

Lund University Commissioned Education, LUCE, har tagit över universitetets uppdragsutbildningar det numera upplösta aktiebolaget Lund University Education. Per Malmberg, försäljningsansvarig vid LUCE, tycker att Torben Schusters situation är olycklig men att utbildningens administration är utan skuld. När programmet Transregional Management skulle sätta igång visade det sig att flera studenter som sökt inte hade den kandidatexamen som krävdes.

– Vi gick tidigt ut med information om vad som gällde, säger Per Malmberg.

Men den informationen nådde aldrig Torben Schuster.

Text: Erik Erlandsson