Svalt intresse för kuratorsval

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

Kuratorerna har det yttersta ansvaret för nationernas verksamhet, men ändå deltar bara några få procent av medlemmarna då nya kuratorer ska väljas.

– Inte ens alla förmän kommer på mötena. Det är jättetråkigt, säger Ida Sandberg, kurator på Krischansta nation.

Elva av Lunds tretton nationer har under hösten och våren valt nya kuratorer.

Deltagandet i valen har legat kring tre procent. Då jätten i Nationslund, Lunds nation, valde kurator i april röstade omkring 100 av nationens drygt 5000 medlemmar. Det ger ett valdeltagande på två procent.

– Det är främst de som är aktiva i nationen som kommer på mötena och röstar. Bland dem är valdeltagandet högt och det är ju framför allt de som påverkas av valet, säger kurator Frida Malmgren.

”Bryr sig inte”

Att det framför allt är den stora andelen passiva medlemmar som orsakar det låga valdeltagandet håller Sydskånskas kurator Carlos Urey med om.

– Det är många som är med i en nation bara för att man måste. De som inte är engagerade bryr sig inte om vem som är kurator, säger han.

Det svala intresset kan också bero på att medlemmarna är nöjda med den kandidat valberedningen vaskat fram.

– Om folk är nöjda med valberedningens förslag och det inte finns några motkandidater tänker nog många att det inte spelar någon roll om man kommer, säger Ida Sandberg, kurator på Krischansta nation.

Missar mycket

Helsingkronas kurator Linnéa Jönsson skulle gärna se att fler medlemmar deltog i mötena.

– Det händer mycket även om man bortser från kuratorsvalen. På nationsmötena går vi bland annat igenom verksamhetsberättelser och redovisar bokslut. Om man inte kommer missar man mycket information, säger hon.

Har ni övervägt att sprida information till medlemmarna på andra sätt?

– Nej. Vi lägger upp information på hemsidan som uppdateras varje dag och varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsmejl till dem som anmält intresse. Jag tror det viktigaste är att se till att folk vet att det är möte, och där kan vi nog göra en större ansträngning.

Markus Ebbinghaus, ordförande för nationernas samarbetsorgan Kuratorskollegiet, är inte särskilt bekymrad över det låga valdeltagandet.

– Kuratorn är framförallt verksamhetsledare för nationen. Jag tycker inte att det låga valdeltagandet är något stort problem även om det naturligtvis vore positivt om fler röstade, säger han.

Text: Gustaf Eriksson