Smålands utskänkningstillstånd återkallas – men inte direkt

- in Nationer, Nyheter
@Gustaf Eriksson

Smålands nation uppfyller inte alkohollagens krav på laglydighet. Det anser socialnämndens arbetsutskott, som därför beslutat att återkalla nationens utskänkningstillstånd. Men verkställandet dröjer.

Det var tidigare i veckan som socialnämndens arbetsutskott fattade beslutet att Smålands inte uppfyller alkohollagens lämplighetskrav efter bland annat inblandningen i Ockupationsfestivalen i maj. Nationens utskänkningstillstånd ska därför återkallas, men inte omedelbart. Nämnden ger nationen höstterminen ut för att visa att man genomfört de förändringar som kommunen och polisen krävt.

Kan dra ut på tiden

I vårterminens sista nummer avslöjade Lundagård att Smålands riskerade att bli av med serveringstillståndet efter vårens oroligheter. Hotet om torrläggning satte dock fart på nationen, bland annat fick nationsombudet Sara Holm, som var en av Ockupationsfestivalens kontaktpersoner, lämna styrelsen. Denna och andra åtgärder har gjort att socialnämnden väntar till att beslutet vunnit laga kraft innan nationens tillstånd dras in.

Detta kan dra ut på tiden, särskilt om Smålands väljer att överklaga. Under tiden kan nationen servera alkohol som vanligt.

Ärendet kompliceras emellertid av att Smålands från och med den 1 juli inte längre är medlemmar i Kuratorskollegiet. Nationernas serveringstillstånd gäller enbart Kollegiets medlemmar. Innan den frågan är löst är alltså inte faran för ölen över på Smålands.

text: Gustaf Eriksson