Kärlekssång och limerickar när Mazetti räknade ner

- in Nyheter

En trumpet utan tut utan dig. Det är Lundakarnevalen, om man får tro Katarina Mazetti. Lagom till uppropet påminde hon med dragspel och sång om att deltagarna är krutet i karnevalskanonen. Och så ropade hon såklart ”Tre!”.

Det var en tapper skara karnevalsivrare som pälsat på sig trippla lager av dun, ylle och fleece för att få se en än så länge hemlig lundaprofil ropa ”Tre!” på AF-borgens trappa under lördagsmorgonen. Ledningen trotsade kylan med varm choklad och dansvänliga karnevalssånger från tidigare år i väntan på att klockvisarna skulle närma sig 9.27. Så stegade slutligen en lördagspigg Erik Neppelgren ut på trappan, berömde publiken för deras ståndaktighet och presenterade den sjunde nedräknaren; ”en typisk lundensare, född i Stockholm och uppvuxen i Karlskrona”. Under en uppräkning av vad denna författare samlat på sig i livet (”fyra barn, tre jobb, två makar och en hund”) vandrade en halvt maskerad figur med dragspel på magen ut på trappan.

Kärleksförklaring till karnevalen

Den som visade sig dölja sig bakom ledtrådarna var Katarina Mazetti, stoltserandes med tjock mössa och en sorts kärleksförklaring till karnevalsdeltagarna på läpparna i form av den egna sången ”Utan dej”. Efter den skämtsamma metaforvisan rev hon av tre limerickar i rask följd som sin gåva till karnevalen innan hon övergick till det avgörande momentet. Hon greppade den gyllene megafonen och ropade ”Tre!” så att hela det snötyngda Lundagård vaknade ur vinterdvalan och påmindes om att gladare dagar nalkas.

Nedräkning i Lund framför teater i Paris

– Jag skulle egentligen vara i Paris i dag, berättade Katarina Mazetti för Lundagård när hon lite senare fick värma upp sig inne i Athen.

Den mest omtalade av Mazettis många böcker, Grabben i graven bredvid, har nämligen blivit fransk teater och sista chansen att se den var i helgen. Men karnevalen fick gå före. Det är ju trots allt samma studentfest som gick av stapeln i hennes egen 60-talsstad där det revs kungaporträtt och pratades politik, och hon är faktiskt mer karnevalsaktiv nu än då. 2006 deltog hon i den omtyckta talkshowen och även i år är det tänkt att hon ska ”vara med på ett hörn”.

Nästa utmaning för Rätt & Fel Karnevel är det stora uppropet den 7 februari som förväntas locka runt 5000 volontärer.

Text: Ida Ölmedal
Foto: James Jones Huang