Studenter missnöjda med praktiklöner

- in Kår, Nyheter

Psykologstudenternas praktiklöner hos Region Skåne har inte höjts på sex år. Det ger, förutom en sämre ekonomi, ett uselt förhandlingsläge på arbetsmarknaden.

Majoriteten av Lunds psykologstudenter gör sin praktik inom landstinget, ett krav för att bli legitimerad efter examen.

Region Skånes riktlinjer för PTP-lön har legat på 19 500 kronor sedan 2003. Psykologförbundet uppger dessutom att medellönen för PTP i Region Skåne sjönk med 1 000 kronor mellan 2008 och 2009.

– Eftersom lönerna inte höjs som i övriga landet handlar det om en reallönesänkning, säger Maria Nermark, ordförande i Region Skånes psykologförening.

”Kan påverka ända till pensionen”

I jämförelse höjdes läkarstudenternas lägsta AT-löner med 2 900 kronor under perioden 2001-2008. Maria Johansson är ordförande i Lundapsykologerna. Hon menar att skillnaderna mellan PTP-lönerna i landet kan närma sig 10 000 kronor i månaden om Region Skånes löner inte höjs.

– Med en så här låg lön hamnar man dessutom i ett uselt förhandlingsläge när man kommer ut på arbetsmarknaden. Lönen kan påverkas ända till pensionen. Region Skåne ligger redan innan långt under det nationella snittet. Det känns som en nedvärdering av psykologstudenters kompetens att lönerna fortsätter sjunka, säger Maria Johansson.

Individuell bedömning
Region Skånes förhandlingschef, Gösta Renstam, tycker att lönerna är rimliga.
– Våra riktlinjer har länge varit 19 500 kronor. I början av 2000-talet var riktlinjerna däremot mer rörliga och direktiven sade att lönerna skulle ligga någonstans mellan 17- och 20 000 kronor.

Gösta Renstam berättar att den högre siffran var ett tak och att inga sänkningar har gjorts. Inför år 2010 finns ännu inga direktiv, men han poängterar att lönesättningen är individuell och att många får en högre lön tack vare tidigare arbetserfarenhet.
– Även i fortsättningen kommer det att göras en individuell bedömning när det gäller lönen, säger Gösta Renstam.

Text: Stina Linde