Stor oro för fängslad lundastudent

- in Nyheter
@Lundagård

Det är bra att universitetet agerar men även kåren borde borde engagera sig. Det tycker ansvariga vid den iranske studentens institution. Kåren saknar dock beredskap för att hantera situationen.

Den 21 februari avslöjade Lundagård att rektor Per Eriksson skickat en skrivelse till den iranska ambassaden sedan en student inte återvänt från ett besök i hemlandet. Studenten skulle ha påbörjat det fjärde och sista terminen på masterprogrammet i livsmedelsteknik och nutrition.

Både Ann-Charlotte Eliasson, prefekt för institutionen för livsmedelsteknik, och Kerstin Skog, ansvarig för masterprogrammet, tycker att det är bra att universitetet reagerar och visar sitt stöd för studenten.

– Det som hänt känns förstås förfärligt, säger Ann-Charlotte Eliasson.

Kerstin Skog tycker även att kåren borde se över sina möjligheter att göra något.

– Det är svårt att veta hur man ska reagera i sådana här situationer, om det man gör är till det sämre eller till det bättre. Men man kan diskutera ifall även kåren borde agera och i så fall, på vilket sätt? Finns det någonstans dit oroliga studenter kan vända sig?

Christian Nilsson är ordförande på Teknologkåren.
Christian Nilsson är ordförande på Teknologkåren.

Kåren villrådig

Christian Nilsson, ordförande för Teknologkåren, beklagar den tragiska situationen och säger samtidigt att kåren saknar kunskap om hur man ska hantera fall som detta.

– Det är förstås oerhört tragiskt när sånt här händer och en mycket svår situation både för honom och för hans anhöriga. Vi har beredskap för hur vi ska hantera till exempel dödsfall bland våra studenter men i sådana här situationer vet vi inte hur vi ska agera. Det är svårt att bedöma och det är första gången det händer någon medlem av Teknologkåren vad jag vet, säger Christian Nilsson.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi får titta på om det finns något behov av att reglera hur man ska tackla den här typen av händelser. Vi kan definitivt göra ett ställningstagande genom att gå ut med en skrivelse för att visa vårt stöd för studenten, säger Christian Nilsson.

Trots att det nu har gått omkring tre veckor sedan Per Eriksson kontaktade ambassaden har universitetet ännu inte fått något svar.

Läs mer

Lundastudent sitter fängslad i Iran

Text: Julia Atiyeh