Forskning hotas efter intern konflikt

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Studenter klagar på utbildningskvaliteteten och doktoranderna har fått utforma sina egna kurser. Ännu har inget återgått till det normala efter höstterminens turbulens på utbildningen i mänskliga rättigheter.


För låg nivå och mycket upprepningar. Det är några exempel på sådant som studenter i mänskliga rättigheter klagat på. Men även Linde Lindkvist och Andrea Karlsson, som blev universitetets första doktorander i mänskliga rättighetsstudier när de anställdes i september, har råkat illa ut.

– Det var tänkt att det skulle bli en storsatsning på forskningen i mänskliga rättigheter. Men så har det inte alls blivit, säger Linde Lindqvist.

Drabbar många

I höstterminens sista nummer berättade Lundagård om den interna konflikt som uppstått mellan Hans-Ingvar Roth, universitetets första professor i mänskliga rättigheter, och lärarlaget i ämnet. Problemen blev så stora att lärarna slutade undervisa, och studenter hotade att lämna utbildningen.

En stor del av ansvaret för grundutbildningen har nu lämpats över på doktoranderna, som samtidigt får utforma sina egna kurser själva.

– Vi hade Hans-Ingvar Roth som handledare i början men det fungerade tyvärr inte, säger Andrea Karlsson.

Samtal pågår

Hans-Ingvar Roth vill inte uttala sig om den rådande situationen. Han hänvisar till dekanen för området för humaniora och teologi, Lynn Åkesson.

– Vi för just nu samtal om hur vi ska lägga upp arbetet under nästa termin, säger hon.

Läs mer

Intern konflikt får studenter och lärare att sluta i protest

Text: Gustaf Eriksson
Foto: Erik Hultgren