Fett mot stenålder – pasta tog priset

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Kritiken haglade i en förvirrad debatt mellan stenålderskost och fettfokus, men till slut stod pastan överst på pallen.

Annika Dahlqvist ställdes mot Staffan Lindeberg i onsdagens debatt i universitetssjukhusets aula, arrangerad av Medicine Studerandes Förbund (MSF). Författaren, tillika läkaren Dahlqvist, som i media blivit utnämnd till ”fettdoktorn”, kom till en läkarstudent-packad aula med ett försvarstal för fettets betydelse i dagens svenska samhälle.

I en kamp mot ”etablissemanget”, bestående av allt från företag till media, förde hon fram ett brandtal om fettets fördelar framför dagens överkonsumtion av kolhydrater.

Talet fick utstå slag både ovanför och under bältet.
– Jag tyckte de första inläggen från debattörerna var vettiga och intressanta, men käbblet mot slutet fick mig att tröttna, sa besökaren Gunvor Arrén som gick tidigare under kvällens avslutande paneldebatt.

 

DSC09058Stenåldersmat
Motdebattören Staffan Lindeberg kritiserade Dahlqvist för bristande vetenskapliga undersökningsmetoder i hennes tes. I stället förespråkade Lindeberg sin egen forskning kring paleolitisk kostföring, som bygger på tesen att då alla människor har ett gemensamt ursprung borde vi äta som vi en gång gjorde för att undvika dagens hälsoproblem.
– De små studier som vi genomfört har visat ett resultat som faktiskt stödjer vår tes, sa Staffan Lindeberg.

Stor skara anhängare
Annika Dahlqvists blogg, som publicerar hennes och andras erfarenheter av LCHF, Low carb high fat, följs enligt egen uppgift av runt 15 000 unika besökare dagligen. Men i onsdagskvällens åhörarskara fanns det inte många entusiaster. Mycket kritik förekom mot den diet som hon förespråkar och Dahlqvist själv var inte förvånad:
– Maten är en av de viktigaste faktorerna för vårt hälsotillstånd, så det är viktigt att föra en levande debatt.

 

DSC09030Pasta = inte uppskattat
Arrangörerna i MSF verkade inte ha lyssnat på varken Dahlqvists och Lindebergs råd. Det blev nämligen pastasallad till besökarna i paus, något som båda debattörerna avvisat som dålig kost.
– Ja, det blev visst så, hoppas de inte blev alltför besvikna, sade vice ordföranden i MSF Skåne, Alexandra Måneheim, och fortsatte:
– Men det är faktiskt inte fakta som presenteras här, utan inlägg i debatten.

Text: Jacob Hederos
Foto: Isabel Nilsson