Studentliv i Sundets pärla

- in Föreningen
@Lundagård

När tidningen Studentliv vid millennieskiftet listade de bästa studentstäderna hamnade Helsingborg i bottenskrapet. Ur detta mörker grundandes Stampus, en studiesocial förening som välkomnar stadens alla studenter. I år fyller föreningen ett decennium och får en perfekt födelsedagspresent – en hel 1800-talsvilla i centrala Helsingborg. Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.

I fören på Hamlet, båten som tar sig fram och tillbaka mellan Helsingborg och Helsingör, är stämningen på topp. Kön vid baren slingrar sig långt bak i lokalen, en kille med gitarr spelar ”Don’t Look Back in Anger” och över 100 glada studenter tjuter med.
– Stampus gör ett riktigt bra jobb, jag är aldrig i Lund, det räcker gott och väl med Helsingborg, säger Daniel Hansen som pluggar elteknik på Campus.

En gång i månaden är det ”Förfest i Fören” för Stampus medlemmar, då förfestar de på helsingborgares vis – turar.

1002-REP--Helsingborg-08-Turande-14-(DP)En känsla av samhörighet
Stampus har abonnerat restaurangen och livemusik kombinerat med nedsatta priser i baren gör att glädjeropen avlöser varandra redan innan båten lämnat hamnen i Helsingborg.

Kristin, som inte vill se sitt efternamn i tidningen, står ute på däck och röker. Hon har flyttat från Stockholm för att plugga strategisk kommunikation på Campus och är nöjd med studentlivet i lilla Helsingborg.
– Stampus gör väldigt mycket för studentlivet och sammanhållningen här, det är kul att socionomer och teknologer umgås tillsammans, säger hon.

Föreningen bildades för att utveckla stadens obefintliga studentliv men också för att skapa en känsla av samhörighet mellan de spridda inriktningarna. På Campus Helsingborg samsas ingenjörer med socionomer och service management-studenter.
– Förra året kom inga socionomer när vi turade. Men så fixade vi en trubadur som pluggar till socionom och med honom kom en massa, berättar Kristoffer Helgesson, ordförande för Stampus och själv socionomstuderande.
– Vi försöker göra det studentvänligt för de som flyttar hit, så att man ska kunna leva ett billigt studentliv, säger Stampus vice ordförande Linus Femtvik.

Och det verkar fungera. Ungefär en tredjedel av alla studenter som pluggar på Campus är med i Stampus för att kunna ta del av rabatter, idrottsaktiviteter, utomhusfestivaler, resor, fester och tv-spels- och golfturneringar.

1002-REP--Helsingborg-03-Villan-4-(DP)”Vita huset”
Efter förfesten beger sig studenterna vidare mot Villan. Byggnaden, som också kallas för ”Vita huset i Helsingborg”, är samlingspunkten för stadens studentliv. Essenska villan uppfördes 1847 och det är här, i en byggnad med handmålade tapeter och en kakelugn i garderoben, som Stampus högkvarter ligger.

År 2003 fick föreningen tillgång till bottenplanet där de sedan dess haft pub-, restaurang- och nattklubbsverksamhet.
– Villan är Q-märkt, det är värre än K-märkt, man får knappt gå in där, säger Linus Femtvik och skrattar.

Att studenterna har fått tillgång till byggnaden tycker han inte är konstigt.
– Vi har ett väldigt, väldigt bra stöd från staden, de vill att studenterna ska höras och synas i Helsingborg, säger han.
– Vi och alla de andra studentföreningarna träffas en gång i månaden i Rådhuset med kommunens universitetsansvarige, fortsätter Linus Femtvik.
– Förra året var det varannan vecka, men de har ju inte hur mycket pengar som helst. Kommunen betalar trots allt en del av hyran för Villan, säger Kristoffer Helgesson.

Villan håller just nu på att renoveras och i höst ska Stampus ta över hela byggnaden. Med de nya lokalerna kommer andra studentföreningar i staden att kunna husera i samma byggnad och Stampus planerar att ha Villan öppen under dagtid med bland annat ett café och föreläsningssalar.
– Tanken med att vi får hela Villan är att det ska vara lättare för alla föreningar att samarbeta, säger Linus Femtvik.

1002-REP--Helsingborg-24-Fest-på-Villan-3-(DP)Grannsämja?
Genom åren har Campus Helsingborg tillskrivits mindre smickrande epitet såsom ”kårernas sorgebarn” och ”kusinen från landet”. Ser man i Lund, universitetsstaden med gamla anor, ner på det nykläckta Campus? Och hur känner Campus för Lund? Enligt Linus Femtvik finns det inget agg mellan orterna.
– Är man student här ska man se Lund då och då. Vi försöker alltid ordna så att folk åker ner på Valborg och till karnevalen och sen samarbetar vi en del med Helsingkrona, säger han.

Stampus medlemmar verkar dock inte ha något större behov av att åka till Lund.
– Jag är sällan i Lund, säger Anton Hilling som pluggar till högskoleingenjör.
– De flesta jag känner bor här och det är bra fester i Helsingborg, fortsätter han.

Daniel Thalin har flyttat från Östersund och läser service management. Han tycker att fördelen med att plugga i Helsingborg är att man får lite av varje.
– Lund och Helsingborg kompletterar varandra. Det är mer personligt i Helsingborg men mer varierat i Lund.

1002-REP--Helsingborg-26-Fest-på-Villan-1-(DP)Studenter trivs bra
Även om studenterna beskriver relationerna som vänskapliga, vinner enligt Linus Femtvik Helsingborg i det långa loppet.
– Det är en helt annan typ av studentliv här. Kårernas representanter från Lund frågar alltid oss om vi känner oss utstötta eller ensamma, jag tror inte att de förstår hur bra vi trivs här, säger han.

Stampusmedlemmarna verkar hålla med.
– Det är en annan sammanhållning här, man är som en del av en familj, säger Johan Dahlbäcker som pluggar till järnvägsingenjör.

Varför skulle helsingborgsstudenterna känna sig utstötta och lida av mindervärdighetskomplex? Drygt 3 000 studenter blir snart 4 000 när Campus ska utvidga, de har i dag sex studenthem att välja bland (och staden planerar att bygga fler). Samtidigt för studenterna en aktiv och framgångsrik dialog med kommunen och har ett levande studentliv som bygger på frivillighet.
– Nästa gång vi turar får studenterna från Lund komma upp, så fixar vi Stampusrabatter åt dem, säger Linus Femtvik.

Text: Nina Saric
Foto: David Polberger