Kritiserad MR-professor avgår

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Vid terminens slut kommer Hans-Ingvar Roth, universitetets första professor i mänskliga rättigheter, lämna sin tjänst.
– Jag hoppas att något gott kan komma ur allt detta, säger Olof Beckman, en av dem som slutade undervisa på grund av turbulensen.


Redan kort efter att Hans-Ingvar Roth tillträdde sin tjänst i början av höstterminen kom han på kant med de tre lärarna i mänskliga rättighetsstudier.

I terminens sista nummer kunde Lundagård berätta att problemen hade blivit så stora att hela lärarlaget hade bestämt sig för att sluta undervisa. Lärarnas beslut fick många studenter att vilja lämna utbildningen, och flera kurser ställdes in.

Konflikten drabbade inte bara studenter. I senaste numret av Lundagård ventilerade Linde Lindkvist och Andrea Karlsson, universitetets första doktorander i mänskliga rättighetsstudier, sin oro för att den stora forskningssatsning som de är en del av skulle gå om intet eftersom samarbetet med Hans-Ingvar Roth inte fungerade.

Lämnar på egen begäran
Men i slutet av februari meddelade alltså Lynn Åkesson, dekan för området för humaniora och teologi, att professor Hans-Ingvar Roth på egen begäran kommer att lämna Lunds universitet vid vårterminens slut.

Nu pågår planeringen inför höstterminen. Dan-Erik Andersson och Olof Beckman, två av dem som slutade undervisa i höstas, är nu försiktigt positiva.
– Jag har meddelat studierektorn att jag är beredd att undervisa på deltid nästa termin. Men jag ska huvudsakligen ägna mig åt forskning, säger Dan-Erik Andersson.
– Jag är föräldraledig, men till våren kanske jag börjar undervisa igen. Jag hoppas att något gott kommer ur allt detta, säger Olof Beckman.

Vill inte kommentera
Professor Hans-Ingvar Roth har inte velat kommentera sitt beslut. Han hänvisar i stället till dekan Lynn Åkesson, som i sitt mejl skriver att professorn ”har fått ett erbjudande i Stockholm som passar honom och hans familj väl”.

Fortfarande vill ingen av de ansvariga uppge exakt vad som låg bakom konflikten.
– Vad som framkommer i de samtal jag för med personalen kan jag inte berätta, säger dekan Lynn Åkesson.

Text: Gustaf Eriksson