Smålands kräver Lus-garanti för Queerbal

- in Nyheter
@Lundagård

Priset för en biljett till fredagens Queer-bal har höjts sedan arrangörerna inte fått in tillräckligt mycket pengar. Nu ser det ut som att balen kan gå med vinst och Smålands nation kräver därför en garanti för att överskottet går till nästa års bal.

Studentombudsmannen på Lunds universitets studentkårer, Lus, och Smålands nation är två av arrangörerna bakom Normaldagen. I ett öppet brev riktar nu Jämlikhetsutskottet på Smålands nation kritik mot Lus för att ta ut ett för högt biljettpris till den kommande Queer-balen som är en del av aktiviteterna under Normaldagen.

”Fick inte in tillräckligt med pengar”
I brevet skriver jämlikhetsutskottet att biljettpriserna har höjts då det från början inte var sagt att balen skulle gå med vinst.
– Normaldagen finansieras av kårer och studentorganisationer och Smålands har gått in med arbetskraft. När vi började planeringen hade vi en önskan om vad det skulle kosta. Men vi fick inte in tillräckligt med pengar, säger Maria Chowdhury, studentombudsman och en av de som ligger bakom Normaldagen, om de höjda biljettpriserna.

Kräver skriftlig löfte
En balbiljett kostar 300 kronor och kostnaderna för att arrangera balen ligger på 30 000 kronor. Smålands nation kräver nu ett skriftligt löfte från Lus om att en eventuell vinst går till nästa års bal.
– Det vi är oroliga för är att pengarna försvinner in i Lus efter kårobligatoriets fall. Studentombudet har sagt att de pengarna kommer hon personligen ansvara för, men det är ingen garanti för det. Vi hade fortfarande gärna sett ett skriftligt löfte, säger André Svensson, jämlikhetsombud på Smålands nation.
– Om balen bär sig helt och hållet får vi ett överskott. Pengarna kommer hamna under studentombudsbudgeten. Tanken är att de ska ligga där till nästa arbetsgrupp vill göra ett liknande arrangemang, försäkrar Maria Chowdhury.

Alla studenter är välkomna på balen
Normaldagen anordnas för andra året i rad på fredag den 16 april och årets tema är ”Vem är välkommen?”. Det kommer hållas föreläsningar och en drag-workshop och kvällen avslutas med en alternativ bal i AF-borgen. Den är alla studenter vid Lunds universitet, Smålands medlemmar som inte är studenter samt studerande vid Malmö högskola välkomna på.

Text: Dajana Kovacevic