Senaste nytt från karnevalsområdet

- in Karneval, Kultur & Nöje
@Lundagård

Lundagårds reportrar och fotografer bevakar både stort och smått på karnevalsområdet. Texten uppdateras kontinuerligt.

Söndag 23 maj

00.00 – Fyrverkeri på AF-borgens tak, spontanjubel utbryter.

00.10 – Vissa försöker sälja sina överblivna biljetter i kön till dansen medan andra ställer sig i kön i förhoppningen om att kunna köpa en biljett innan de kommit fram till vakten.

00.15 – Polisen har mindre att göra än i går och det är dessutom mindre folk än på fredagen. ”Vi har bara haft tre fyra slagsmål i dag. Men det är ganska högt tryck på fyllecellerna”, säger en av de poliser som tjänstgör på området

00.20 – Lång kö till öltältet mitt emot dansen. ”Vi har stått här i en halvtimma nu. Det är inte värt det, men vad gör man inte för en öl?”, säger en tjej i kön. ”Men det händer mycket roligt i kön också”, menar killen bredvid henne.

00.24 – Har man ingen biljett till dansen går det lika bra att dansa framför Radio AF:s glasbur.

00.30 – Orkestern Bonnkapälle från Linköping har spelat nästan konstant sedan i fredags. ”Vi fortsätter hela karnevalen!”, säger en man med en banjo.

00.36 – En ordningsvakt hjälper en överförfriskad man att få i sig lite Karnevatten.

00.45 – Öltälten har slutat servera alkohol och köerna är borta. ”Det är töntigt att de slutar servera redan, nu går vi till en riktig bar”, säger en besviken tjej.

00.52 – Stämningen är på topp i Bierstuben på Café Athen som har öppet en timme längre än öltälten. Ett ompa-ompaband i lederhosen leder allsång.

01.06 – Kön till dansen är i princip obefintlig och enligt säkerhetsvakterna har det flutit på felfritt till skillnad från fredagen.

01.15 – Kristna föreningen Credo bjuder sugna karnevalsbesökare på kaffe och te utanför Barnevalen.

01.16 – Alla in- och utgångar till karnevalsområdet är obevakade och folk kan komma och gå som de vill. Många passar på att ta med sig egen alkohol in på området.

01.30 – Till skillnad från polisen har sjukvårdspersonalen mer att göra än på fredagsnatten. ”En tjej har fått åka ambulans, annars är det mest sårskador och folk som ramlar. Någon har fått sy i pannan också”, berättar en sjukvårdare.

13.05 – Elisabeth Gehrke lovar att genomföra ett ”fysikaliskt” experiment: hon ska ta ett dopp i fontänen med sin sovsäcksklädsel efter dagens tåg för att se om den flyter.

13.15 – Jimmy Gustafsson på Lunds renhållningsverk kör sitt andra pass för dagen, och hoppas att helgens skräpkalas snart är över.

13.51 – Samba San Miguel, underhållarna vid mattältet mustasch, håller konsert för en publik som får hörselskador av de latinska rytmerna.

14.05 – En man småspringer med filmkameran i högsta hugg och expressdokumenterar och kommenterar karnevalsområdet.

15.33 – Polisen visar stolt upp sin samling av kvarglömda ting. Stationschefen Stefan Håkansson är otroligt trött på hur oförsiktiga folk är, och visar exempelvis upp en av de decimetertjocka plånböckerna som lämnats in.

16.12 – Shoppinghysterin slår till, och kön strilar ut från Ruljansen, där besökarna kan föreviga sitt besök med en traditionell öl-soptunna för 100 kronor.

20.36: Karnevalist påpekar att Lundagårds reporter liknar influensaviruset i tåget. Han fortsätter med att bjuda på (obekräftat) skvaller om att smånöjefolket stjäl öl från festmästeriet.

20.46 – Folk gillar att urinera på Kungshuset, klagar Carl Christian Arlock, IT-ansvarig. Lundagård undersöker saken och hittar en pissoar på baksidan. ”Jag pissar på Platon”, kommenterar anonym överförfriskad ung man som precis dragit upp gylfen.

20.50 – Michael Jackson Tribute shakar loss på stora scenen. Publiken är inte svårflirtad. En kort stund senare är det fullt och vakter blockerar området framför universitetshuset.

21.10 – Intellektuell karnevalsgranne börjar tröttna på karnevalen. Det är olidlig volym i Bierstuben och spexet har dassig kvinnosyn. ”Det glada i karnevalen är som en fernissa, under den finns nåt ganska unket.”

21.20 – I sjukstugan på arkeologen konstateras en lugn helg. Det har mest varit skoskav och huvudvärk. ”Någon sång har vi fått tillkalla ambulans för att någon har tuppat av eller slagit sig ordentligt”, säger sektionschef Karolin Lundén.

21.30 – T-shirtsen börjar ta slut i Ruljangsen. Men det finns andra klädalternativ. Kassörska demonstrerar papperskorgarnas lämplighet som huvudbonader.

21.40 – ”Jag hatar folk.” Kö till Mustaschtältet.

21.50 – Jonas Johansson och Henrik Alm, karnevalsbesökare sedan 1978, summerar karnevalen: ”Det blir ju aldrig som -94, när man själv var med, men styrkan med karnevalen är att den är sig lik från år till år. Det gör nostalgin enkel.”

21.55 – Vakterna börjar bli sysslolösa vid stora ingången.

21.58 – Per Gessles ljuva stämma har nu ljudit konstant från Japansk Gameshow-tältet en hel helg. En ung tjej böjer sig i kväljningar över en soptunna.

23.56 – ”Lundagård: kör för faa-an”. Karnevalsradion avslutar sina sändningar.

00.26 – Fett med dans utanför Karnevalsradion.

Lördag 22 maj

00.00 – Fyrverkerier från AF-borgens tak.

00.13 – Det dansas bugg utanför bajamajorna.

00.22 – ”Det suger inne på karnevalsområdet, det är ju fullt överallt! Dessutom är ölen här mycket godare än karnevalsölen”, säger Harri Keränen och Leo Nyman som övergett karnevalen för Kulturen.

00.22 – Kulturen besöks av folk som tröttnat på karnevalsköerna.

00.30 – Det dansas till dragspelsmusik nedanför domkyrkan.

00.38 – Efterfesten är i full gång för jobbare i Karne vel-tältet.

00.38 – ”Tältet har varit enormt uppskattat av besökare, en succé. Nu kommer vi jobbare att festa tills området öppnar igen imorgon!”, säger Hampus Ek i särskrivningstältet Karne vel.

00.48 – Det dansas utanför Radio AF.

00.50 – Folk strömmar ut från öl- och mattälten.

01.15 – Stort tryck på efterfesterna där man dansar på både golv och tak.

01.15 – Det bästa med Karnevalen är engagemanget och att vi visar Lund att studenter gör positiva saker”, säger Nils Axiö på en livlig jobbarfest i en sammanslagning av X och Y-sektionerna på LTH.

10.19 – Karnevalen börjar långsamt vakna till liv. Tälten rensas efter gårdagen, öltruckar rullar in och Fleet Foxes ljuder i radion.

10.37 – Veven går flitigt i Af-borgen. Förfesten till karnevalståget har pågått sedan 06.00 men stämningen är fortfarande på topp. Vikingar, sjömän och snöbollar skuttar runt i Stora salen.

11.09 – Anette Lindblad belönas med en termometer och en klocka för sin seger i melodikrysset. ”Det här är en av de 1000 sakerna man ska göra innan man dör!”. säger hon.

11.34 – Matextern förbereder dagens luncher. Maria Hansen wokar kyckling.

12.08 – Waldemars punchakademi ordnar spontansittning mitt på området, klädda i frack och ätandes hamburgare. ”Vi vill främja punchens existens i Sverige.”

13.15 -Solen skiner och tåget går från Lundagård. Edens lustgård rullar förbi liksom den amerikanska drömmen. Antipiratbyrån fastnar i trädtopparna.

15.45 – I tältet ”Japansk gameshow” är det sumobrotting på blodigt allvar. Åtminstone enligt den eggade kommentatorn, som skriker: ”Bit henne! Bit henne!”

17.03 – Karnevalsledningen meddelar på en presskonferens att karnevölen börjar ta slut.

17.20 -”När börjar Ma Numminen? Va fan, var det igår, vad är det här för skitkarneval?” En överförfriskad äldre man uttrycker sin besvikelse över att ha missat den Gummibollen, och vandrar besviken vidare under Edith Backlunds konsert.

20.10 – Ryktet har spridits, det ska gå att köpa en sockervaddsmaskin på teknikmagasinet. Kaske kilopriset på 1 400 kronor har lockat till eftertanke hos vissa konsumenter.

20.24 – Stiliga herrar i frack sitter på bänken utanför Palaestra. Det är alliansorkestern från Chalmers som pustar ut efter fyra spelningar. De hoppas på party i lundensisk anda senare i kväll.

21.28 – Kön till öltältet utanför Palestra: de som står sist i kön säger att de kombinerar Morenos konsert med väntetiden. Fortsättning följer.

21.32 – En liten kille med krulligt hår glider omkring i 3D-glasögon. Har karnevalisterna blivit avatarer?

21.46 – Karnevalsradion #kradio har en frågesport med temat rätt eller fel. De tävlane, Lovisa Måsbäck och Jasmin Erhorn svarar på obskyra frågor om grekiska termer, kulturväxter och statsministerns förmåga till att vara oförmögen i sport.

21.54 De som var sist i kön till öltältet är nästan framme! 20 minuters kö i snitt enligt autodidakta matematiker.

22.05 Utanför AF-borgen

…”Det bästa med karnevalen är glädjen! Det är otroligt fascinerande att se processen från idéstadiet till 5000 engagerade under våren, fram till till hundratusentals besökare i helgen”, säger Petter Forkstam, ordförande referensgruppen för karnevalsorganet- och kommittén.

22.15 Vanligaste hänget under lördagskvällen nr 1: ung kille hänger över ung tjej

22.23 Under tiden på Smålands nation: tjejer i jeans och killar i tajta klänningar har kul på deras kulturpolitiska vecka. Rätt och fel-karnevelen påverkar Smålands politiska korrekta inställning. Eller bara deras PK-image.

22.53 Vanligaste hänget nr 2: kille i studentålder småknuffas med tjej i studentålder

23.01 Emma ”madamen, myten och makten” Jangö kommenterar med bestämda ord den långa kön till dansen: ”2200 pers kommer in ikväll. Det ska gå smidigare än igår.” Folket ser glada ut. Dansen har potentialen att tajma in det rätt i kväll.

23.14 Mitt på karnevalsområdet, stora fel diskuteras. …”det var omöjligt att se Salem lira. Folk stod på bänkar från scenen och hela 50 meter bort. Förresten, var kan man få mat här?”, undrar Simon Alm. Under tiden på Smålands nation: vegankäket gör folket mätta. Deras nya slogan kanske kan bli ”Karnevalen är som braja för folket”? Apropå omständig hunger…

23.31 Vanligaste hänget nr 3: kille hängandes på kryckor. Vården gör det enda rätta: skriver ut parvlarna från akuten och vinkar av dem (med fett OB-karnevalstillägg måhända.)

23.45 Lång kö utanför öltältet mittemot dansen. Förfeststämningen är hög. Läget i ölpuben är avslappnad. Born to be wild rockar en del av publiken. ”Det här är fett najs”, säger en nöjd besökare

23.55 Krängeriet säljer för fulla muggar. ”Folket kommer i omgångar. Det går bra nu”, säger karnevalisterna André Andersson och Johanna Persson bakom kassan och ler med hela ansiktet.

Fredag 21 maj

11.00 – Det duggregnar, några gymnasieelever tvekar vid ingången (får man gå in ännu?) och generalen springer förvirrad förbi.

11.21 – Tre killar skjutsar en grön lädersoffa på en rosa cykel in på karnevalsområdet som fortfarande inte är helt klart.

12.00 – Öl- och mattälten öppnar och folk börjar att välla in.

12.10 – Ballongutdelningen börjar utanför Universitetshuset.

12.30 – Invigning på Stora scenen.

12.40 – Vissa väljer att sky invigningen och tar plats i öltältet framför AF-borgen.

12.45 – Nedräkningen på Stora scenen börjar.

12.50 – Hundratals ballonger och en ölburk, buren av fem heliumfyllda ballonger, svävar upp i skyn.

13.00 – Karnevalsområdet, smånöjena och tälten öppnar.

13.05 – En kille smygtittar in i ”Japanese Gameshow”-tältet och går skamset därifrån när han inser att han blivit iakttagen.

13.30 – Orkestertävlingen på Stora Scenen drar igång.

13.50 – Bonnkapälle från Linköping spelar sig ner från Stora scenen till fontänen framför Universitetshuset där de spelar ”Down by the riverside”. Men lundaorkestern Alte Kamereren kammar hem segern!

14.00 – Filmen, Showen och Spexet börjar att framföras för första gången under karnevalen.

14.18 – Två turister fotas med en kille utklädd till känguru och blir överlyckliga.

14.30 – Fyra killar i 1700-talsutstyrsel utför en koreograferad dans till Bloodhound Gangs ”The Bad Touch”.

14.45 – Karnevalsarbetare slappnar av i solen på soffor och bänkar som de fått upp på barackerna på området.

15.15 – En smått förvirrad medelålders man springer runt utanför utgång Bitterljuv och ropar: ”Barnevalen? Den börjar snart!” till karnevalister vid utgången. Till slut får han rätt vägbeskrivning och hastar iväg.

16.15 – Orkester spelar Grease-klassikern ”Your the one that I want” till några frenetiska dansares stora förtjusning.

16.30 – Ett jädrans envist trummande hörs från Stora scenen.

17.00 – Karnevalsgeneral Erik Neppelberg och Presschef Anna Knutsson bjuder in till presskonferens i Kungshuset. Två karnevalister, Två Lundagårdare och två poliser dyker upp. Utanför står ett gäng poliser och spanar ut i vimlet. Det ryktas att Rufus Wainwright synts till i Gerdahallen tidigare under dagen.

17.15 – Prylboden närmast utgång Annapanna ligger lite avsides. Försäljningen av karnevalsprylar går trögt. På en timme såldes en pin för tjugo spänn.

17.30 – Världens längsta kö ringlar sig fram till Kabarén.

17.50 – Folk går nerför en massa provisoriska trappor som leder ut ur AF-borgens andra våning och spexet.

18.45 – En kille med gubbkeps och megafonen höjd strosar runt i Lundagård skrikandes reklambudskapet: ”En interaktiv mordgåta!” om nöjet Döden på karnevalen.

20.25 – Rufus Wainwright gråter ut på stora scenen.

20.51 – Fyra personer försöker klättra in genom fönstret till Athen, men blir utskickade igen. Friskt vågat…?

21.19 – Massgiftermål av förmodat minderåriga i Rätt&Fel-Chapelet. ”Mamma, det är väl rätt kille på andra sidan?”

22.22 – Tre tjejer träffas av fågelbajs utanför Rätt & Fel-chapel.

22.35 – Hört på karnevalen: ”Pressen är överallt, man kan inte ens gifta sig ifred!”

23.45 – ”Det är den längsta kön jag varit med om”, säger Dariush Moghadam som redan köat i 30 minuter för att komma in i Tält Mustasch.

Text: Nina Saric, Dajana Kovacevic, Annika Wilhelmson, Jacob Hederos, Per Kudo, Anna Snellman, Niklas Sintorn och Julia Atiyeh