Misstänkt mordbrand på Smålands

- in Karneval, Nyheter
@Jacob Hederos

Händelsernas centrum förflyttades under fredagskvällen när larmet om en anlagd brand på Smålands nation kom in till larmcentralen. Panik bröt ut och nationen utrymdes. Ingen skadades dock.

19:29 ringde David Lindbäck in till 112. Han bor rakt över gräsmattan bakom nationen på Parentesen, och såg hela förloppet.
– Ett gäng på fyra-fem killar stod vid graffitirutan bakom nationen och sprängde sprayburkar. Det small några gånger innan taket ovanför nödingången började brinna. Det gick jäkligt fort, berättar David Lindbäck till polisen innan han fortsatte:
– Först försökte de släcka branden, för att sedan ställa sig och fotografera den. Därefter sprang de iväg, fortsätter han.

Planerad ombyggnad
Räddningstjänsten kunde släcka branden ovanför nödutgången till festlokalen vid ankomst, och ventilera på rök med stora fläktar. Nationsombudet Jenny Larsson är en av de brandansvariga på nationen. Direkt efter att brandpersonal är klara på platsen, tillträder hon som ansvarig för lokalen.
– Vi får bedöma vad vi ska göra ikväll. Vi hade planerat att köra en nittiotalsklubb, och förhoppningsvis kan det vara möjligt, om lokalen anses vara i duglig skick, säger Jenny Larsson.

Ingången är en av de nödutgångar som leder ut från klubblokalen, och i korridoren innanför stod några öltunnor som skulle användas till kvällens klubb.
– Det är faktiskt ganska typiskt, vi planerade att riva den här ingången snart för att bygga ut. Det kanske får bli framflyttade planer efter det här, säger Jenny Larsson.

Enligt sydsvenskan.se rubriceras händelsen nu som mordbrand.

Text: Jacob Hederos
Foto: Stina Qvarnström