Din räddning i bostadskrisen

- in Novisch
@Ida Ölmedal

Bostadsmarknaden i Lund är ingen djungel, den är ett sorgligt kalhygge där omkring 24 000 studenter slåss om en tredjedel så många studentbostäder. Men skam den som ger sig. Lundagård har tagit reda på vad du behöver veta.

Börja med…

… att ställa dig i kö hos AF Bostäder, som är den största uthyraren av studentbostäder i Lund och har allt från korridorsrum till stora familjelägenheter. För att bo hos AF Bostäder måste du vara med i Akademiska Föreningen, men du som är ny student behöver inte bekymra dig om det när du gör din ansökan. Söker gör du via webben och din köplats avgörs av datumet för ansökan. Nya studenter som ställt sig i kö innan den 15 augusti kan under höstterminen ansöka om korridorrum som är öronmärkta för novischer. Studenter som har eller väntar barn kan också få förtur.

Fick du inget av novischrummen

… kan det vara läge att vända sig till nationerna. Hos AFB är väntetiden annars uppemot ett år, enligt försäljningsansvarige Claes Hjortronsteen. Nationerna har ofta mindre strikta kösystem och prioriterar hellre en student som verkar ha ett genuint intresse för deras verksamhet än en som hunnit sätta upp sitt namn på en lista i tid. Varje nation har olika regler, så visa framfötterna och hör av dig direkt till husförman eller husförmänniska.

Andrahandsboende…

… hittar du lättare inom bekantskapskretsen än genom annonser. I början av terminen är trycket på andrahandsmarknaden så stor att även det mest välformulerade, personliga annonssvar riskerar att drunkna i uthyrarens inkorg. Välplacerade egna annonser i butiker, kyrkor och studentbostadsområden kan rentav funka bättre, tipsar Bopoolen.

När du hyr i andra hand, ska du tänka på att upprätta ett skriftligt kontrakt med din hyresvärd och att se till att han eller hon verkligen har tillåtelse att hyra ut sin bostad. Det är också värt att se till så att din hyra överensstämmer med vad din värd själv betalar. Att begära oskälig hyra, i det här fallet en hyra som är mycket högre än ens egen, är olagligt. Dessvärre finns det bluffare som utnyttjar den desperata situationen och när du väl har tagit lägenheten har du inget skydd mot att bli vräkt om du skulle avslöja orättvisan.

Om du hittat din soffa för hösten…

… gör du klokt i att blicka mot våren redan nu. På Michel Hansens kollegium kan nya studenter med höga gymnasiebetyg kan få både förtur och rejält nedsatt hyra. Inflyttningsperioden för subventionerade bostäderna är tyvärr inte förrän i januari, men ansöker gör du redan i september. Även Studentskegården, vars rum subventioneras av universitetet, tar emot ansökningar inför varje termin istället för att tillämpa ett kösystem.